ßßß Cookit - przepis na Krem z selera z kokosem i chili

Krem z selera z kokosem i chili

nazwa

Wykonanie

Nadeszła jesień, a wraz z chłodniejszymi dniami, również pora na pyszne, gęste, rozgrzewające zupy. Dlatego też dziś w ramach wspólnego gotowania postanowiliśmy przygotować taką właśnie potrawę. Wraz ze mną gotowali ją: Gin, Mirabelka, Zuzia, Mops, inna Zuzia oraz Bartoldzik .
Początkowo planowałam rozgrzewającą zupę a la gulaszową, ale niestety nie mogłam kupić niezbędnych do jej przygotowania składników. Dlatego też, gdy przechadzając się po sklepie i zastanawiając się, co przygotować w zamian, wpadł mi w oko ogromny seler, niezwłocznie zdecydowałam, że przygotuję z niego pyszny krem. Aby zupa była aromatyczna dodałam do niej mleko kokosowe i limonkę, natomiast czynnikiem rozgrzewającym jest papryczka chili i imbir. Zupa jest przepyszna, pięknie pachnie i oczywiście mocno "grzeje". Polecam!
Składniki :
1kg korzenia selera
1,5l bulionu warzywnego
sok z połowy limonki
2,5cm świeżego imbiru
1 łyżeczka świeżego tymianku
1 zielone chili
świeża kolendra
400ml mleczka kokosowego
2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie :
W garnku rozgrzej olej i dodaj selera pokrojonego w kostkę i smaż go przez około 10 minut, następnie dodaj imbir starty na tarce o małych oczkach, tymianek, chili, posiekane łodyżki kolendry, sok z limonki, całość zalej bulionem. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na niewielkim ogniu przez około 30 minut lub do czasu aż seler będzie miękki. Wlej mleko kokosowe i wszystko dokładnie zmiksuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem dodaj posiekaną świeżą kolendrę. Podawaj od razu, goracą, przyozdobioną świeżą kolendrą.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/10/krem-z-selera-z-kokosem-i-chili.html