Wykonanie
Nadeszła jesień, a wraz z chłodniejszymi dniami, również
pora na pyszne, gęste, rozgrzewające zupy. Dlatego też dziś w ramach wspólnego gotowania postanowiliśmy przygotować taką właśnie potrawę. Wraz ze mną gotowali ją:
Gin, Mirabelka, Zuzia, Mops, inna Zuzia oraz Bartoldzik .Początkowo planowałam rozgrzewającą zupę a la gulaszową, ale niestety nie mogłam kupić niezbędnych do jej przygotowania składników. Dlatego też, gdy przechadzając się po sklepie i zastanawiając się, co przygotować w zamian, wpadł mi w oko ogromny
seler, niezwłocznie zdecydowałam, że przygotuję z niego pyszny krem. Aby zupa była aromatyczna dodałam do niej
mleko kokosowe i
limonkę, natomiast czynnikiem rozgrzewającym jest
papryczka chili i
imbir. Zupa jest przepyszna, pięknie pachnie i oczywiście mocno "grzeje". Polecam!

Składniki :1kg
korzenia selera1,5l
bulionu warzywnegosok z połowy
limonki2,5cm świeżego
imbiru1 łyżeczka świeżego
tymianku1 zielone
chiliświeża
kolendra400ml
mleczka kokosowego2 łyżki
oleju do smażenia

Przygotowanie :W garnku rozgrzej
olej i dodaj
selera pokrojonego w kostkę i smaż go przez około 10 minut, następnie dodaj
imbir starty na tarce o małych oczkach,
tymianek,
chili, posiekane łodyżki
kolendry,
sok z limonki, całość zalej
bulionem. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na niewielkim ogniu przez około 30 minut lub do czasu aż
seler będzie miękki. Wlej
mleko kokosowe i wszystko dokładnie zmiksuj. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem dodaj posiekaną świeżą
kolendrę. Podawaj od razu, goracą, przyozdobioną świeżą
kolendrą.

Smacznego !