ßßß
Składniki :1 średnia czerwona cebula700g świeżych dojrzałych pomidorów400ml bulionu warzywnego50g mielonych migdałów100ml śmietany1 łyżeczka cukrubazyliasól, pieprzłyżka masła do smażeniaPrzygotowanie :Na suchej patelni uprażyć migdały (ostrożnie, aby ich nie przypalić!)W garnku roztopić masło i przesmażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojone w kostkę pomidory, dusić je przez kilkanaście minut aż zmiękną, puszczą sok i zejdzie z nich skórka. Wlać bulion i gotować przez kilkanaście minut. Zupę dokładnie zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito. Krem zaprawić śmietaną, dodać uprażone mielone migdały i cukier. Chwilę podgrzewać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz bazylią. Podawać gorącą przybraną śmietaną.
Smacznego !
PS. Co sądzicie o tej większej czcionce? Nie sądzicie, że jest lepsza? Wyraźniejsza i bardziej przejrzysta? Koniecznie dajcie znać!