Wykonanie
Dziś w ramach wspólnego gotowania postanowiłyśmy przygotować danie ze
szparagami. Początkowo chciałam zaprezentować zupę i choć była bardzo smaczna, to niestety niezbyt fotogeniczna. Dlatego też postanowiłam pokazać Wam pyszną
sałatkę szparagowa z
buraczkiem i
feta .
Sałatka zawiera wszystko to co uwielbiam i na prawdę jest wyborna, a do tego prezentuje się bardzo elegancko. Polecam!Wraz ze mną danie ze
szparagów przygotowały: Mirabelka, Justinka, Zuzia, Shinju i Mops .

Składniki :pęczek
szparagów2 duże ugotowane
buraki2-3
dymki2-3 garście rukwi
wodnejser fetapół łyżeczki
suszonego oregano i
majeranku1 ząbek
czosnku wyciśnięty przez praskęsok z połowy
cytryny4 łyżki
oliwyduża szczypta
solipieprz
Przygotowanie :Dressing -
oliwę,
czosnek,
sok z cytryny,
zioła i
sól dokładnie wymieszać i odstawić.
Szparagi pokroić na mniejsze kawałki i ugotować na parze, najpierw łodygi, a pod koniec dodać główki. Ostudzić.Ugotowane
buraki pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z polowa dressingu. Dodać pokrojoną w plasterki
dymkę, rukwię
wodną i
szparagi, wszystko dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerz, polać resztą dressingu, posypać pokruszoną
fetą i świeżo zmielonym,
czarnym pieprzem. Od razu podawać.


Smacznego !