ßßß
Składniki:1 średnia cebula1 ząbek czosnku150g czerwonej soczewicy500ml bulionu warzywnego1 puszka krojonych pomidorów (400g)1 łyżeczka koncentratu pomidorowego1 łyżeczka suszonego tymianku (moze byc swiezy, wtedy uzyc 2x wiecej)0,5 łyżeczki słodkiej papryki0,25 łyżeczki pieprzu kajeńskiegosól, pieprzoliwa do smażenia
Przygotowanie:W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać wypłukaną soczewicę, dokładnie wymieszać, zalać bulionem, zagotować. Następnie dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i tymianek, zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać paprykę i pieprz kajeński. Gotować pod przykryciem do czasu aż soczewica będzie miękka. Zdjąć z ognia, chwilę przestudzić, po czym zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby podgrzac.Natychmiast podawać.
Smacznego!