Wykonanie
Na niedzielne śniadanie chciałabym Wam zaproponować pyszne, pulchne placuszki z
dymką i
chili. Są idealne jako przystawka, przekąska lub danie główne. Polubi je każdy, nawet zagorzały mięsożerca. Wraz ze mną placuszki te przygotowały: Panna Malwinna, Justinka i Joasia .

Składniki:2 duże
jajka150ml
mleka65g
masła100g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniapęczek
szczypioru pokrojony w cienkie plasterki1-2 czerwone
papryczki chili drobno posiekane2 łyżki świeżej
kolendry posiekanej0,5 łyżeczki
solisok z cytrynyolej do smażenia

Przygotowanie:W misce lekko ubić
jajka z
mlekiem, dodać roztopione
mleko, wymieszać, dodać
mąkę,
sól i
proszek do pieczenia, dokładnie zmiksować. Dodać
papryczkę chili,
szczypior oraz
kolendrę, wymieszać.Na patelni rozgrzać
olej, nakładać po dużej łyżce ciasta, formować placuszki i smażyć po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane.Podawać natychmiast skropione
sokiem z cytryny.


Smacznego!