Wykonanie
Na mroźne, zimowe dni najle psza jest ostra, rozgrzewająca zupa. A jedną z takich zup jest pikantna zupa kukurydziana z dodatkiem nachosów. Od bardzo dawna "chodzilo" za mna przygotowanie takiej zupy, po raz pierwszy jadlam ja w pracowej stolowce i bardzo mi zasmakowala, jednak jakos nigdy nie skladalo sie, aby ja przygotowac, zmobilizowalo mnie w koncu wyzwanie wspolnego gotowania. Gdy uslyszala, o przygotowaniu dania z nachosami, od razu na mysl przyszla mi wlasnie taka ostra zupa kukurydziana. Jest fantastyczna! Polecam!Zupę tę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania, na które mieliśmy zrobić dowolne danie z nachosami. Wraz ze mną wyzwania podjęli się: Malwinna,
Maggie i Mirabelka .
Składniki:1 duża
cebula drobno pokrojona2 ząbki
czosnku zmiażdżone1
czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę1 puszka
kukurydzy1 litr
bulionu warzywnego1
ostra papryczka chili drobno posiekana0,25 łyżeczki
słodkiej papryki0,25 łyżeczki
pieprzu kajeńskiego0,25 łyżeczki
kurkumyolej do smażenia
sól,
pieprzgarść nachosówczerwona
papryczka chili i świeża
kolendra do przybrania
Przygotowanie:W garnku rozgrzać
olej, przesmażyć
cebulę i
czosnek, gdy się zeszkli dodać
paprykę i
papryczkę chili, chwilę smażyć, następnie wrzucić
kukurydzę, razem z zalewą. Zamieszać, chwilę dusić, wlać
bulion, przykryć i dusić przez 15-20 minut. Pod koniec gotowania doprawić
przyprawami,
solą i
pieprzem. Zdjąc z ognia, przestudzić i zmiksować. Doprawić do smaku, podgrzac i natychmiast podawać, przybrane nachosami,
papryczka chili i
kolendrą.
Smacznego!