ßßß

Składniki:1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mąki pełnoziarnistej1 łyżeczka soli5g drożdży instant1 łyżka oliwy200ml ciepłej wody250g szpianku (użyłam mrożonego, siekanego)1 mała cebula2 ząbki czosnkukulka mozzarelli starta na tarce o grubych oczkachszczypta płatków chilisól, pieprz1 jajko rozkłócone
Przygotowanie:Oba rodzaje mąki przesiać do miski, dodać sól i drożdże i dokładnie wymieszać. Wlać oliwę i stopniowo dodawać wody, aby ciasto nie było zbyt lepkie. Wyrabiać przez około 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.W międzyczasie przygotować farsz. Szpinak powinien być rozmrożony i odsączony. Na patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać szpinak wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem i płatkami chili i smażyć jeszcze przez chwilę. Odstawić i przestudzić, połączyć ze startą mozzarellą.Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Z ciasta odrywać kawałki wielkości piłeczki pingpongowej, rozgnieść w dłoniach, do środka włożyć farsz szpinakowy, następnie złożyć na pół i skleić. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rokłóconym jajkiem i zapiekać przez 15 minut, lub do czasu aż będą rumiane.
Smacznego!