ßßß Cookit - przepis na Kibbeh

Kibbeh

nazwa

Wykonanie

Na zakonczenie IV Festiwalu Kuchni Arabskiej postanowilismy wspolnie przygotowac kibbeh. Jest to danie pochodzace z krajow Lewantu, czyli krajow polozonych we wschodniej czesci basenu Morza Srodziemnego, jednak uwazany jest za narodowe danie Libanu. Kibbeh to rodzaj "pieroga" wykonanego z bulguru, a wypelnionego miesa milonym z roznymi dodatkami. Ja postanowilam przygotowac tradycyjny kibbeh z wolowiny w formie cygara, jednak nie smazylam go na glebokim tluszczu, ale upieklam w piekarniku. Doszlam do wniosku, ze taka wersja bedzie zdrowasza.
Wraz ze mna kibbeh przygotowaly: Panna Malwinna, Maggie, Siankoo .
Skladniki:
Warstwa zewnetrzna:
250g miesa mielonego
3/4 szklanki bulguru
1 cebula
1 lyzeczka kminu
czarny pieprz, swiezo zmielony
Farsz:
250g miesa mielonego
1 cebula
garsc posiekanych pistacji
sol, pieprz
0,5 lyzeczki mielonego ziela angielskiego
0,5 lyzeczki cynamonu
garsc pistacji
Sos:
2 lyzki jogurtu
2 lyzki majonezu
4 zabki czosneku wycisnietego przez praske
Przygotowanie:
Warstwa zewnetrzna:
Bulgur namoczyc w wodzie przez okolo 20 minut, a nastepnie odcedzic na sicie. W duzej misce wymieszac mieso, drobno pokrojona cebule, kmin, sol i pieprz, dodac bulgur i zmiksowac w blenderze na jednolita paste, ktore bedzie przypominala ciasto.
Farsz:
Na patelni zeszklic drobno pokrojona cebule, dodac mieso mielone, nastepnie sol, pieprz, mielone ziele angielskie i cynamon. Smazyc, az mieso zbrazowieje. Zdjac z ognia i dodac posiekane pistacje. Zwilzyc dlonie, nabierac masy zewnetrznej, formowac z nej kulke mieszczaca sie w dloniach, nastepnie zrobic w niej zaglebienie i nieco rozgniesc ciasto, formujac maly placuszek, lyzeczka nakladac farsz, ugniesc, a nastepnie zlepic warstwe zewnetrzna tak jak pierog, dokladnie zagniesc, wygladzic i ukladac na papierze do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 30-45 minut. Podawac z sosem czosnkowym lub jogurtowo-mietowym .
Sos:
Jogurt wymieszac z majonezem i przecisnietym przez praske czosnkiem, doprawic sola i pieprzem.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/02/kibbeh.html