ßßß
Skladniki:Warstwa zewnetrzna:250g miesa mielonego3/4 szklanki bulguru1 cebula1 lyzeczka kminuczarny pieprz, swiezo zmielonyFarsz:250g miesa mielonego1 cebulagarsc posiekanych pistacjisol, pieprz0,5 lyzeczki mielonego ziela angielskiego0,5 lyzeczki cynamonugarsc pistacjiSos:2 lyzki jogurtu2 lyzki majonezu4 zabki czosneku wycisnietego przez praske
Przygotowanie:Warstwa zewnetrzna:Bulgur namoczyc w wodzie przez okolo 20 minut, a nastepnie odcedzic na sicie. W duzej misce wymieszac mieso, drobno pokrojona cebule, kmin, sol i pieprz, dodac bulgur i zmiksowac w blenderze na jednolita paste, ktore bedzie przypominala ciasto.Farsz:Na patelni zeszklic drobno pokrojona cebule, dodac mieso mielone, nastepnie sol, pieprz, mielone ziele angielskie i cynamon. Smazyc, az mieso zbrazowieje. Zdjac z ognia i dodac posiekane pistacje. Zwilzyc dlonie, nabierac masy zewnetrznej, formowac z nej kulke mieszczaca sie w dloniach, nastepnie zrobic w niej zaglebienie i nieco rozgniesc ciasto, formujac maly placuszek, lyzeczka nakladac farsz, ugniesc, a nastepnie zlepic warstwe zewnetrzna tak jak pierog, dokladnie zagniesc, wygladzic i ukladac na papierze do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 30-45 minut. Podawac z sosem czosnkowym lub jogurtowo-mietowym .Sos:Jogurt wymieszac z majonezem i przecisnietym przez praske czosnkiem, doprawic sola i pieprzem.
Smacznego!