Wykonanie
Na zakonczenie IV Festiwalu Kuchni Arabskiej postanowilismy wspolnie przygotowac kibbeh. Jest to danie pochodzace z krajow Lewantu, czyli krajow polozonych we wschodniej czesci basenu Morza Srodziemnego, jednak uwazany jest za narodowe danie Libanu. Kibbeh to rodzaj "pieroga" wykonanego z bulguru, a wypelnionego
miesa milonym z roznymi dodatkami. Ja postanowilam przygotowac tradycyjny kibbeh z
wolowiny w formie cygara, jednak nie smazylam go na glebokim tluszczu, ale upieklam w piekarniku. Doszlam do wniosku, ze taka wersja bedzie zdrowasza.Wraz ze mna kibbeh przygotowaly: Panna Malwinna,
Maggie, Siankoo .

Skladniki:Warstwa zewnetrzna:250g
miesa mielonego3/4 szklanki bulguru1
cebula1 lyzeczka
kminuczarny pieprz, swiezo zmielonyFarsz:250g
miesa mielonego1
cebulagarsc posiekanych
pistacjisol,
pieprz0,5 lyzeczki mielonego
ziela angielskiego0,5 lyzeczki
cynamonugarsc
pistacjiSos:2 lyzki
jogurtu2 lyzki
majonezu4 zabki
czosneku wycisnietego przez praske

Przygotowanie:Warstwa zewnetrzna:Bulgur namoczyc w wodzie przez okolo 20 minut, a nastepnie odcedzic na sicie. W duzej misce wymieszac
mieso, drobno pokrojona
cebule,
kmin, sol i
pieprz, dodac bulgur i zmiksowac w blenderze na jednolita paste, ktore bedzie przypominala ciasto.Farsz:Na patelni zeszklic drobno pokrojona
cebule, dodac
mieso mielone, nastepnie sol,
pieprz, mielone
ziele angielskie i
cynamon. Smazyc, az
mieso zbrazowieje. Zdjac z ognia i dodac posiekane
pistacje. Zwilzyc dlonie, nabierac masy zewnetrznej, formowac z nej kulke mieszczaca sie w dloniach, nastepnie zrobic w niej zaglebienie i nieco rozgniesc ciasto, formujac maly placuszek, lyzeczka nakladac farsz, ugniesc, a nastepnie zlepic warstwe zewnetrzna tak jak pierog, dokladnie zagniesc, wygladzic i ukladac na papierze do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 30-45 minut. Podawac z
sosem czosnkowym lub
jogurtowo-
mietowym .Sos:
Jogurt wymieszac z
majonezem i przecisnietym przez praske
czosnkiem, doprawic
sola i
pieprzem.

Smacznego!