Wykonanie
Od kilku dni czekały na mnie w lodówce
szparagi i zastanawiałam się co z nich przygotować. Wybór padł na tartę, bo takiej jeszcze nie przygotowywałam. Postanowiłam więc spróbować.
Tarta wyszła pyszna, delikatna, łagodna i puszysta. Zagłębiając się w lekturze starej książki kucharskiej przeczytałam jak przygotowywać kruche ciasto i w niej polecano przygotowywać je z
mąki krupczatki, akurat byłam w polskim sklepie i taka
mąka wpadła mi w oko, postanowiłam ją kupić i przygotować ciasto opartej na niej.
Mąka ta idealnie nadaje się do tego typu wypieków, a pewnie jeszcze lepiej do kruchych i delikatnych
ciasteczek (muszę to koniecznie wypróbować!) - ciasto jest bardzo lekkie, delikatne i kruchutkie. W połączeniu ze
szparagami, które są bardzo subtelnym warzywem, dają wspaniały efekt. Polecam!

Ciasto:180g
mąki krupczatki120g
masłaszczypta
soli1
jajkoFarsz:duży pęczek
zielonych szparagówkilka
pomidorków koktajlowych120ml
śmietany1 duże
jajko lub dwa mniejsze2 garście startej
mozzarellisól i
pieprzszczypta
gałki muszkatołowejszczypta
ziół prowansalskichszczypta
ostrej papryki w proszku


Przygotować ciasto - na stolnicy wymieszać
mąkę z
solą, rozgnieść z
masłem, dodać
jajko, ugnieść na jednolitą masę, jeżeli ciasto będzie zbyt luźne, dosypać nieco
mąki. Uformować kulę i włożyć do lodówki na kilkanaście minut do pół godziny.Przygotować farsz - w misce wymieszać
śmietanę z
jajkiem, dodać startą
mozzarellę, dokładnie wymieszać, doprawić
solą i
pieprzem,
papryką oraz
ziołami.
Szparagi oczyścić - odłamać stwardniałą część łodygi, następnie około połowy długości łodygi pokroić w plasterki, górną część pozostawić. Plasterki
szparagów dodać do mieszaniny
śmietany i
jajka.Ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra, wyłożyć nim naczynie do pieczenia tarty, zalać sosem
śmietanowym, na wierzchu ułożyć
szparagi i przekrojone na pół
pomidorki koktajlowe.Piec w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut, lub aż masa się zetnie, a wierzch zarumieni.Podawać na ciepło lub na zimno.


Smacznego!