ßßß
Ciasto:180g mąki krupczatki120g masłaszczypta soli1 jajkoFarsz:duży pęczek zielonych szparagówkilka pomidorków koktajlowych120ml śmietany1 duże jajko lub dwa mniejsze2 garście startej mozzarellisól i pieprzszczypta gałki muszkatołowejszczypta ziół prowansalskichszczypta ostrej papryki w proszku
Przygotować ciasto - na stolnicy wymieszać mąkę z solą, rozgnieść z masłem, dodać jajko, ugnieść na jednolitą masę, jeżeli ciasto będzie zbyt luźne, dosypać nieco mąki. Uformować kulę i włożyć do lodówki na kilkanaście minut do pół godziny.Przygotować farsz - w misce wymieszać śmietanę z jajkiem, dodać startą mozzarellę, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, papryką oraz ziołami. Szparagi oczyścić - odłamać stwardniałą część łodygi, następnie około połowy długości łodygi pokroić w plasterki, górną część pozostawić. Plasterki szparagów dodać do mieszaniny śmietany i jajka.Ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra, wyłożyć nim naczynie do pieczenia tarty, zalać sosem śmietanowym, na wierzchu ułożyć szparagi i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.Piec w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut, lub aż masa się zetnie, a wierzch zarumieni.Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego!