ßßß Cookit - przepis na Pierś z kaczki z karmelizowaną gruszką i pak choi

Pierś z kaczki z karmelizowaną gruszką i pak choi

nazwa

Wykonanie

Pierś z kaczki od dłuższego czasu leżała w zamrażarce i czekała aż znajdę dla niej odpowiednie zastasowanie - przepis. W końcu nadeszła jej pora. Różnych przepisów na przyrządzenie potrawy z mięsa kaczego jest sporo, trudno dokonać wyboru;)
Ostatniecznie zdecydowałam sie na przygotowanie kaczki w "pięciu smakach" z zieleniną pak choi* i karmelizowaną gruszką. Danie może wydaje się wymyślne i nieco skomplikowane, jednak jej przygotowanie jest niezmiernie proste i szybkie;) (ale ciii nie musicie o tym mówić swoim gościom;) którzy z pewnościa będą zachwyceni tym daniem).
1 pierś z kaczki
przyprawa "pięć smaków"
4 gałązki grubego szczypioru
4 małe pak choi
100ml bulionu drobiowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki miodu
1 gruszka
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki octu balsamicznego
2 gwiazdki anyżu
Przygotowanie gruszki:
Gruszkę obrać, przekroić na pół i wydrązyć gniazda nasienne. W rondelku z grubym dnem roztopić 3 łyżki cukru pudru. Dodać ocet balsamiczny i wymieszać aż dobrze połączy się z cukrem. Włożyć gruszki, dodać gwiazdkę anyżu, wymieszać i smażyć na niewielkim ogniu dopóki owoce nie zmiękną.
Przygotowanie piersi z kaczki:
Skórę ponacinać w poprzek w obie strony, aby powstały romby. Pierś natrzeć przyprawą "pięć smaków", zostawić na 10 minut. Położyć na dobrze rozgrzanej patelni skórą do dołu, zmniejszyć gaz i smażyć przez około 10 minut, aż skóra będzie dobrze przypieczona, złota i chrupiąca, następnie przewrócić pierś na drugą stronę i smażyć kolejne 10 minut (lub dłużej w zależności czy chcemy pierś krwistą czy dobrze wypieczoną). W międzyczasie na patelnię dodać gwiazdkę anyżu, pokrojony w plasterki szczypior i pak choi. Podlać bulionem i sosem sojowym, dodać miód. Smażyć aż pierś będzie usmażona wg naszych preferencji, gdy będzie gotowa - podawać.
Smacznego!
* pak choi - kapusta chinska (nie mylić z kapustą pekińską)
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2011/11/piers-z-kaczki-z-gruszka-i-pak-choi.html