Wykonanie
Ponad miesiąc temu kupiłam sobie zestaw sylikonowych foremek do pieczenia tartaletek. Dzisiaj postanowiłam je wreszcie wykorzystać. Smakowite efekty mojej pracy znajdują się poniżej :)Składniki:CIASTO- 2 szklanki
mąki pszennej,- 5 jaj,- 3/4 szklanki
cukru,- łyżeczka
proszku do pieczenia.KREM-
budyń,- 2 szklanki
mleka (do przygotowania budyniu),- kostka
masła,- 1/2 szklanki
cukru pudru.DODATKOWO:- puszka
ananasów,-
galaretka cytrynowa,- foremki do tarty, dwie miski, mikser, sitko, dwa rondelki i łyżka.

WYKONANIE:1. W jednym rondelku przygotowuję
galaretkę wg. instrukcji podanej na opakowaniu.
Galaretkę odstawiam do wystygnięcia, a następnie wkładam do lodówki. Nie zapominając o tym, że co jakiś czas należy ją zamieszać. w drugim rondelku przygotowuję
budyń.
Masło wyciągam z lodówki żeby zmiękło.2. Oddzielam
żółtka od
białek.
Żółtka ucieram z
cukrem (można to zrobić na "łaźni
wodnej"* wówczas
cukier dobrze się rozpuści), a
białka ubijam na sztywną pianę.3. Do utartych
żółtek przesiewam
mąkę i
proszek do pieczenia. Całość dokładnie miksuję. Następnie stopniowo dodaję pianę z
białek.4. dokładnie zmiksowane ciasto przekładam do tartaletek i piekę w temperaturze 180 stopni C przez ok. 25 minut.

KREM:5.
Masło wkładam do miski i miksuję. Następnie dosypuję
cukier puder i dokładnie łączę ze sobą oba składniki.6. Do wyrobionej masy dodaję stopniowo wystudzony
budyń i dokładnie mieszam.7. Krem odstawiam do lodówki na ok. godzinę.8. Schłodzony krem rozsmarowuję na
biszkoptowych tartach. Na każdym
ciastku kładę plaster
ananasa (jak na zdjęciu powyżej).9. Następnie nakładam zgęstniałą
galaretkę i zostawiam do stężenia.

Smacznego :)