Wykonanie
Jeśli jeszcze macie resztki
cukinii w ogródku, ewentualnie odnajdziecie ją w sklepie, na zakończenie sezonu
cukiniowego proponuję szybkie i
banalne w wykonaniu ciasto;)Nawet mając dużo innych zajęć można to ciasto ukręcić w kilka minut ;)

Składniki:2 szklanki startej
cukinii (bez soku, odciśniętej) to jest mniej więcej jedna duża
cukinia2 1/2 szklanki
mąki4
jajka3/5 szklanki
oleju1 łyżeczka
sodycukier wanilinowy1 szklanka
cukru kryształu1 łyżeczka
cynamonugarść
orzechówgarść
płatków migdałowychgarść
słonecznikagarść nasion dyni
rodzynkiPrzygotowanie:Wszystkie składniki wsypujemy do jednej dużej miski.
Mąkę przesiewamy, a
orzechy siekamy. Mieszamy drewnianą łyżką, aż ukręcimy ciasto :) Czyli jakieś 5 minutek.Przygotowujemy tortownicę okrągłą o średnicy około 30 cm i mocno ją natłuszczamy.To ciasto piekłam bez papieru, jest ładniejsze:)Wlewamy nasze ciasto do formy i wstawiamy na 40minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.Po upieczeniu wyciągamy, czekamy aż się przestudzi i posypujemy
cukrem pudrem.Pychota;)



