Wykonanie
Dzisiaj przepis na pyszną tartę na jaglanym spodzie ze
szpinakiem,
pomidorami i
serem feta, który w wersji wegańskiej można z powodzeniem zastąpić
tofu, zamiast
jajek można użyć
siemienia lnianego, naprawdę szczerzę polecam wam tą tartę jest pyszna, ale przede wszystkim zdrowa :)

Składniki :Na ciasto:- 1 szklanka
kaszy jaglanej ( suchej)- 1
jajko ( lub 1 łyżka siemienia z 3 łyżkami
wody)- 2-3 łyżki
maki ( ja użyłam kukurydzianej ale można dodać innej dowolnej najlepiej pełnoziarnistej)Masa szpinakowa :- duża paczka
szpinaku, można użyć mrożonego- 6-7
suszonych pomidorów- 1 duży
pomidor- paczka
sera fety lub
tofu- 1
jajko ( lub
siemię lniane)- 1 pęczek
szczypiorku-
przyprawy,
sól,
pieprzPrzygotowanie:
Kaszę zmielić w młynku do
kawy ( lub ugotować normalną a później zmielić blenderem na krem) zalać 2 szklankami wrzącej
wody i ewentualnie dolewać
wodę podczas gotowania, gotować ok 15 minut uważając, żeby
kasza się nie przypaliła, następnie dodać
jajko(lub siemię),
mąkę wymieszać i wyłożyć na blaszkę do tarty, wyłożoną papierem do pieczenia,
szpinak poddusić z
czosnkiem dodać
pomidory,
ser feta (lub
tofu)
jajko (lub siemię),
szczypiorek i
przyprawy, wymieszać i wyłożyć na
kaszę jaglaną, pokroić
pomidora i położyć na wierzch, piec w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez ok 50 minut jeśli wierzch będzie się przypalał, można przykryć go folią aluminiową.
