ßßß Cookit - przepis na Tarta jaglana ze szpinakiem i pomidorami bez mąki

Tarta jaglana ze szpinakiem i pomidorami bez mąki

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis na pyszną tartę na jaglanym spodzie ze szpinakiem, pomidorami i serem feta, który w wersji wegańskiej można z powodzeniem zastąpić tofu, zamiast jajek można użyć siemienia lnianego, naprawdę szczerzę polecam wam tą tartę jest pyszna, ale przede wszystkim zdrowa :)
Składniki :
Na ciasto:
- 1 szklanka kaszy jaglanej ( suchej)
- 1 jajko ( lub 1 łyżka siemienia z 3 łyżkami wody)
- 2-3 łyżki maki ( ja użyłam kukurydzianej ale można dodać innej dowolnej najlepiej pełnoziarnistej)
Masa szpinakowa :
- duża paczka szpinaku, można użyć mrożonego
- 6-7 suszonych pomidorów
- 1 duży pomidor
- paczka sera fety lub tofu
- 1 jajko ( lub siemię lniane)
- 1 pęczek szczypiorku
- przyprawy, sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę zmielić w młynku do kawy ( lub ugotować normalną a później zmielić blenderem na krem) zalać 2 szklankami wrzącej wody i ewentualnie dolewać wodę podczas gotowania, gotować ok 15 minut uważając, żeby kasza się nie przypaliła, następnie dodać jajko(lub siemię), mąkę wymieszać i wyłożyć na blaszkę do tarty, wyłożoną papierem do pieczenia, szpinak poddusić z czosnkiem dodać pomidory, ser feta (lub tofu) jajko (lub siemię), szczypiorek i przyprawy, wymieszać i wyłożyć na kaszę jaglaną, pokroić pomidora i położyć na wierzch, piec w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez ok 50 minut jeśli wierzch będzie się przypalał, można przykryć go folią aluminiową.
Źródło:http://zdrowavegekuchnia.blogspot.com/2015/05/tarta-jaglana-ze-szpinakiem-i.html