Wykonanie
Dzisiaj przepis na pyszną pastę z pieczonego
bakłażana, który idealnie smakuje z dodatkiem
oliwek i gęstego
jogurtu greckiego. Po raz pierwszy robiłam spaghetti z warzyw tzw julienne, kupiłam sobie do tego celu specjalną temperówkę/obieraczkę, za którą zapłaciłam razem z przesyłką zaledwie 10 złoty więc warto sobie taką zakupić, ale jeśli nie macie takiej obieraczki, można to zrobić również za pomocą zwykłej, po prostu
makaron będzie grubszy i zamiast spaghetti otrzymamy tagliatelle.

Składniki:- 1 średniej wielkości
bakłażan- mała paczka
oliwek ok 195g- kilka łyżek
jogurtu greckiego ( można użyć
sojowy w wersji wegańskiej )-
oliwa, lub inny rafinowany
olej-
sól,
pieprz,
przyprawy,
sos sojowy- 2 duże
marchewkiPrzygotowanie:
Bakłażan pokroić w kostkę polać
oliwą,
sosem sojowym i
przyprawami , piec w temperaturze ok 200 stopni, aż zacznie się marszczyć i będzie miękki, następnie przygotowujemy
makaron, za pomocą obieraczki i wrzucamy na kilka minut do wrzątku, następnie łączymy
bakłażan pokrojone
oliwki i kilka łyżek
jogurtu, polewamy nim
marchewkę .
