ßßß
Kruchy spód:2 szklanki mąki pszennej160 g margaryny3 żółtka1/3 szklanki cukru pudru8 g proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub ½ opakowania cukru wanilinowego)1 mleko zagęszczone słodzone w puszce1 mleko zagęszczone (niesłodzone) – można zastąpić słodzonym w puszce3 żółtkaskórka otarta z 2 cytrynsok wyciśnięty z 2 cytrynWarstwa białkowa:3 białka1/3 szklanki cukruWarstwa śliwkowa:1/3 słoika powideł śliwkowychMasa dyniowa:500 g puree z dyni*500 g serka mascarpone3 łyżeczki żelatyny (lub 3 listki)6 łyżek cukru pudru2 płaskie łyżeczki cynamonu/* puree z dyni przygotowuje się krojąc oczyszczoną z miąższu dynię na mniejsze kawałki, piekąc ją w piekarniku w 180 stopniach pod folią aluminiową 1,5h i miksując miąższ po odcięciu skóry/Do dekoracji:50 g gorzkiej czekolady200 ml śmietany kremówki (36%)5 łyżek cukru pudru
Przygotowanie masy cytrynowej:Cytryny sparzyć wrzątkiem, umyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym do sucha. Skórkę z obu cytryn obetrzeć na najdrobniejszej tarce, a następnie same cytryny wycisnąć.Mleko zagęszczone, żółtka, sok z cytryny i skórkę dobrze wymieszać mikserem.Przygotowanie kruchego spodu:Miękką margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i posiekać, a następnie zagnieść ciasto.Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć nią ciasto (ciasto nie musi być rozwałkowane, wystarczy je wyłożyć i ugnieść palcami).Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (grzałka góra-dół) i piec 20 minut. Następnie wyciągnąć brytfankę, wlać na nią masę cytrynową, na nią wyłożyć (lub wycisnąć z woreczka z odciętym końcem) ubite białka i wstawić do piekarnika jeszcze na 20-25 minut.Upieczone ciasto wyciągnąć, zdjęć papier i z powrotem włożyć do brytfanki.Posmarować powidłem śliwkowym.Przygotowanie masy dyniowej:Mascarpone i puree z dyni powinny być dobrze schłodzone.Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej wody, odstawić na kilka minut, a następnie podgrzać lekko na gazie lub w mikrofalówce (nie zagotowywać!). Przestudzić.Mascarpone, dynię, cukier puder i cynamon wymieszać w mikserze. Na koniec wlać żelatynę i jeszcze raz wymieszać mikserem.Masę dyniową wyłożyć na wystudzone ciasto i włożyć do lodówki.Gorzką czekoladę zetrzeć na lekko stężałą masę dyniową. Udekorować śmietaną kremówką ubitą z cukrem pudrem. Ciasto chłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.