ßßß
Składniki na danie dla 2 osób:400 g schabu300 g fasolki szparagowej100 g chińskiego błyskawicznego makaronu chow mein (można zastąpić zwykłym makaronem)3 szalotki4 ząbki czosnku100 ml sosu hoisin3 łyżki sosu sojowego1 łyżka wina ryżowego (w ostateczności można zastąpić mieszanką wódki i słodkiego wina)1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 płaska łyżeczka chilisól, biały pieprzolej do smażeniaSchab umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Dodać 2 łyżki sosu sojowego, wino ryżowe, biały pieprz i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i marynować w lodówce co najmniej 20 minut.Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu (najlepiej al dente).Czosnek drobno posiekać, szalotki pokroić w niewielkie ukośne kawałki.W woku rozgrzać olej i na średnim ogniu przez minutę podsmażać na nim czosnek i szalotkę z chili. Dodać zamarynowany schab, zwiększyć ogień i usmażyć go na złoty kolor.Umytą i przekrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową dodać do usmażonego mięsa i chwilę razem smażyć. Dolać 1 szklankę gorącej wody, 1 łyżkę sosu sojowego i sos hoisin. Całość dusić pod przykryciem aż fasolka zmięknie, a sos zgęstnieje (5-10 minut). Ewentualnie dosolić. Do warzyw i mięsa dodać makaron i całość wymieszać w woku.