Wykonanie
Kolejne wcielenie mojej ulubionej
kaszy, tym razem w wersji lekko egzotycznej. Połączenie
kurczaka z
curry i z
ananasem jest znane i lubiane od dawna, a z tym duetem (nie zapominajmy też o orzechach i
kukurydzy) bulgur doskonale się komponuje.

Składniki:2 pojedyncze
filety z kurczaka1,5 szklanki
kaszy bulgur1 puszka
ananasów krojonych w kostkę1 garść
orzechów włoskich posiekanych1 puszka
kukurydzy4 łyżki
majonezu3 łyżeczki
currysól i
pieprzolej do smażenia
Kaszę bulgur ugotować wg przepisu na opakowaniu i ostudzić.
Filety z kurczaka oczyścić i każdy z nich rozciąć nożem na 2 cienkie plastry.
Mięso lekko posolić i popieprzyć. Oprószyć hojnie
curry i usmażyć na patelni. Po wystudzeniu filety pokroić w kosteczkę (ciepłe nie pokroją się ładnie).
Kaszę,
kurczaka,
kukurydzę,
ananasa i
orzechy wymieszać ze sobą. W kubku
majonez zmieszać z podobną ilością
soku z ananasa, doprawić
pieprzem. Sos dodać do sałatki, wymieszać i ewentualnie doprawić.
Sałatkę najlepiej podać schłodzoną w lodówce, choć nie jest to konieczne :)

Kolejny raz polecam bulgur, bo to smaczna delikatna
kasza, która przy okazji jest zdrowa i niskokaloryczna.Na moim blogu również:

Kotlety z
kaszy bulgur z
tuńczykiem