Wykonanie
Prosta ale smaczna przystawka z
ciasta francuskiego z nadzieniem z pesto,
pieczarek i
cebuli, z dodatkiem
oliwek i
żółtego sera. Ślimaczki smakują na zimno, ale najlepsze są ciepłe. Można je przygotować nawet dzień wcześniej, a upiec kiedy gości
siedzą już przy
stole.Przepis można modyfikować podobnie jak pizzę, dodając ulubione składniki. Nie może jednak być ich zbyt wiele i nie mogą być bardzo wilgotne, żeby ciasto w środku
ślimaka mogło się upiec.Podane składniki wystarczą na około 18 sztuk.

Składniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego10
pieczarek½
cebuli2 łyżeczki pesto (najlepiej czerwonego)1 łyżka
przecieru pomidorowego6
oliwek pokrojonych w krążki2 plastry
żółtego sera pokrojonego w paseczki1
jajko2 łyżki
oleju do smażenia
pieprz,
słodka papryka, ewentualnie
sóllistki
młodej bazylii i
oregano do dekoracji
Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Olej rozgrzać na patelni, podsmażyć
cebulę i dodać
pieczarki. Po kilku minutach dodać pesto i
przecier pomidorowy. Doprawić
pieprzem i
słodką papryką, ewentualnie dosolić. Całość przestudzić.
Jajko roztrzepać w miseczce.Na
stole rozwinąć folię spożywczą wielkości rozwiniętego
ciasta francuskiego. Na folii rozwinąć ciasto papierem do dołu.Całe ciasto posmarować
jajkiem, rozłożyć nadzienie, posypać
oliwkami i
żółtym serem. Całość zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego
boku pomagając sobie papierem i folią
spod spodu.Tak przygotowaną „roladę” można od razu pokroić do pieczenia lub można ją zawinąć w papier i folię i odłożyć do lodówki na 1 dzień.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, grzałka góra-dół.Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Roladę z
ciasta francuskiego pokroić na kawałki szerokości 2- 3 cm i ułożyć je na blasze w odstępach, „ślimakiem” do góry. Każdy kawałek posmarować rozkłóconym
jajkiem. Wstawić do piekarnika na około 18-20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Wyciągnąć z piekarnika i ozdobić świeżą
bazylią i
oregano.