Wykonanie
W świecie babeczek i muffinów mężczyźni bywają pokrzywdzeni. Piękne kremowe stożki, kolorowe posypki i słodkie ozdóbki nie koniecznie trafiają w ich gust.Za to chyba nawet pięciolatkowi spodobają się proste muffiny w barwach wojskowego kamuflażu :) Do tego babeczki są bardzo smaczne i lekkie, z wyraźnie wyczuwalnym
pomarańczowym aromatem.Przepis wystarcza na przygotowanie 18 sztuk.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.2 duże
jajka275 g
mąki pszennej100 g roztopionego
masła200 g
cukru120 ml
mleka1 duża
pomarańcza (najlepiej z mięsistą grubą skórką)2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 duża szczypta
sody oczyszczonejszczypta
soli4 łyżeczki
kakaoodrobina zielonego
spożywczego barwnika w żeluopcjonalnie
czekolada do dekoracji

Pomarańczę sparzyć gorącą
wodą, wytrzeć do sucha i zetrzeć z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z miąższu wycisnąć 4 łyżki
soku pomarańczowego.
Mąkę,
proszek do pieczenia i
sodę oczyszczoną przesiać przez sitko. Dodać skórkę z
pomarańczy oraz
cukier i
sól. Wszystkie składniki wymieszać.Ostudzone
masło przelać do miski, połączyć z
sokiem pomarańczowym i
jajkami. Wszystko dobrze razem wymieszać trzepaczką lub mikserem. Składniki mokre wlać do miski z
mąką i dodatkami. Szybko połączyć składniki mieszając łyżką lub szpatułką.Ciasto podzielić na 3 mniej więcej równe części. Do jednej z nich dodać 2 łyżeczki
kakao, a do drugiej 2 łyżeczki
kakao i zielony
barwnik spożywczy (jeśli barwnik ma odpowiednio ciemny odcień można pominąć
kakao).Przygotować 3 woreczki cukiernicze i do każdego przełożyć ciasto w innym kolorze. Odciąć końcówki.

Foremkę do dużych muffinów wyłożyć papilotkami. Na dnie każdego gniazda zrobić 3 kleksy, każdy w innym kolorze. Najlepiej zrobić to po 5-6 sztuk za jednym razem, żeby ciasto nie zdążyło się rozlać płasko na dnie. Następnie wycisnąć kolejne 3 kleksy jako drugą warstwę. Ciasto powinno sięgać jakieś 1 , 5 cm od górnej krawędzi papilotki.


Muffiny piec w temperaturze 175 stopni przez 16 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu odczekać kilka minut i przełożyć je na kratkę do ostygnięcia.


Opcjonalnie na każdej muffince można zrobić „błotny” kleks z ciemnej
czekolady :)