Wykonanie
Kolejny pomysł na prostą dekorację
tortu, która wygląda efektownie, a nie wymaga ani szczególnych umiejętności, ani wielkich nakładów. Pomysł na
ryż prażony jako dekoracja przyszedł mi do głowy podczas zakupów, ale google
mówi, że ktoś był przede mną ;) Smak
ryżu dobrze komponuje się ze słodkimi
tortami. Prażone ziarenka nie nabierają wilgoci i nie zmieniają smaku.Niewątpliwie w tym torcie na pierwszy
plan wysuwają się jednak kwiaty. Koszt odpowiedniej tylki (końcówki wkładanej do worka cukierniczego) do robienia róż i zapasu jednorazowych woreczków na dekorację 25
tortów to około 30 zł.

Nie zamieszczam przepisu na sam tort, bo nie taka jest intencja tego wpisu.Dekoracja tego
tortu składa się z 3 elementów:- masy kawowej do obłożenia
tortu- białych dekoracji na bok
tortu- masy do wykonania dekoracyjnych kwiatów i listkówMasa do obłożenia
tortu średnicy 25 cm :250 g
margaryny1/3 szklanki
mleka1/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków1
jajko1
cukier waniliowy2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej w proszku (w granulkach nieco więcej)
Mleko,
cukier,
cukier waniliowy i
jajko zmiksować do całkowitego połączenia składników. Zagotować na wolnym ogniu ciągle mieszając. Ściągnąć z ognia i wystudzić.
Kawę zaparzyć łyżką wrzątku i wystudzić.
Miękką margarynę utrzeć za pomocą miksera, dodać wystudzoną masę
mleczno-jajeczną, dodać
kawę i dobrze zmiksować.Tort obłożyć masą zaczynając od
boków.Biała dekoracja na bok
tortu :2 szklanki
ryżu prażonego (bez dodatków
smakowych)
Ryż nabrać w garść i przykładać do
boku tortu lekko dociskając. Po prostu :)Masa do wykonania dekoracyjnych kwiatów :300 g miękkiego
masła4 łyżki
cukru pudru½ łyżeczki
czerwonego barwnika spożywczego w żeluodrobina zielonego
spożywczego barwnika w żelu
Masło musi być miękkie ponieważ należy je utrzeć mikserem na gładką puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać
cukier puder i dobrze zmiksować.Z masy odłożyć 3 łyżki i wymieszać z zielonym barwnikiem. Będzie wykorzystana na końcu.Do pozostałej masy dodać czerwony barwnik i dobrze wymieszać. Można też odłożyć 3-4 łyżki masy bez barwnika i umieścić obie masy (z czerwonym barwnikiem i bez) w worku cukierniczym obok siebie w celu nadania kolorowi kwiatów głębi.Do wykonania róz użyłam tylki Wilton 1M. Masę przełożyć do worka cukierniczego z odpowiednią tylką i wycisnąć kwiaty robiąc niewielką spiralę od środka do zewnątrz (tylka umieszczona pionowo nad dekorowaną powierzchnią, bez obracania jej wokół własnej osi, bez obracania
tortu w trakcie dekoracji).

Liście można wykonać za pomocą specjalnej tylki, jednak jest prosty sposób. Wystarczy odpowiednio naciąć woreczek. TUTAJ filmik z instrukcją.