ßßß
Nie zamieszczam przepisu na sam tort, bo nie taka jest intencja tego wpisu.Dekoracja tego tortu składa się z 3 elementów:- masy kawowej do obłożenia tortu- białych dekoracji na bok tortu- masy do wykonania dekoracyjnych kwiatów i listkówMasa do obłożenia tortu średnicy 25 cm :250 g margaryny1/3 szklanki mleka1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków1 jajko1 cukier waniliowy2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku (w granulkach nieco więcej)Mleko, cukier, cukier waniliowy i jajko zmiksować do całkowitego połączenia składników. Zagotować na wolnym ogniu ciągle mieszając. Ściągnąć z ognia i wystudzić.Kawę zaparzyć łyżką wrzątku i wystudzić.Miękką margarynę utrzeć za pomocą miksera, dodać wystudzoną masę mleczno-jajeczną, dodać kawę i dobrze zmiksować.Tort obłożyć masą zaczynając od boków.Biała dekoracja na bok tortu :2 szklanki ryżu prażonego (bez dodatków smakowych)
Ryż nabrać w garść i przykładać do boku tortu lekko dociskając. Po prostu :)Masa do wykonania dekoracyjnych kwiatów :300 g miękkiego masła4 łyżki cukru pudru½ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w żeluodrobina zielonego spożywczego barwnika w żelu
Masło musi być miękkie ponieważ należy je utrzeć mikserem na gładką puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać cukier puder i dobrze zmiksować.Z masy odłożyć 3 łyżki i wymieszać z zielonym barwnikiem. Będzie wykorzystana na końcu.Do pozostałej masy dodać czerwony barwnik i dobrze wymieszać. Można też odłożyć 3-4 łyżki masy bez barwnika i umieścić obie masy (z czerwonym barwnikiem i bez) w worku cukierniczym obok siebie w celu nadania kolorowi kwiatów głębi.Do wykonania róz użyłam tylki Wilton 1M. Masę przełożyć do worka cukierniczego z odpowiednią tylką i wycisnąć kwiaty robiąc niewielką spiralę od środka do zewnątrz (tylka umieszczona pionowo nad dekorowaną powierzchnią, bez obracania jej wokół własnej osi, bez obracania tortu w trakcie dekoracji).
Liście można wykonać za pomocą specjalnej tylki, jednak jest prosty sposób. Wystarczy odpowiednio naciąć woreczek. TUTAJ filmik z instrukcją.