Wykonanie

Torcik pieczony specjalnie na życzenie mojej małej Julci z jej ulubionych składników czyli nutelli i
bitej śmietany. Julka była oczarowana
tortem. W tym roku przechodzi etap księżniczek więc i tor musiał przypominać księżniczkę.Składniki na
biszkopt:6
jajek7 łyżek
mąki6 łyżek
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniabarwnik spożywczy zielonyMasa I:2 kubeczki
śmietany kremówki po 250 ml każda ( u mnie miały po 60%czyli podwójna kremówka)3/4 szklanki
cukru pudruMasa II:1 litr
mleka3 budynie
waniliowe2
margarynyczerwony barwnik spożywczyniebieski
barwnik spożywczyponadto:1 słoiczek nutellikolorowe koraliczki i gwiazdkilalka
Białka ubijamy na sztywną pianę. Do
białek dodajemy po jednym
żółtku i po jednej łyżce
cukru cały czas ubijając.

Piana z
białek,
żółtko i
cukier..................................................
Potem dodajemy
mąkę i
proszek do pieczenia i delikatnie łączymy z ubitą pianą.

Z
mąką i
proszkiem do pieczenia...................................................................Na końcu dodajemy barwnik około jednej łyżki i dokładnie mieszamy.

Z zielonym barwnikiem....................................3/4 ciasta wylewamy na wysmarowaną
masłem małą tortownicę.

W tortownicy.........................................................................................A 1/3 ciasta wylewamy na wysmarowaną metalową miskę wielkości tortownicy, tak aby po upieczeniu powstał mały kopczyk.

W misce.....................................................................................Tortownicę oraz miskę z
ciastem wkładamy do piekarnika razem i pieczemy w temp. 180'C przez 25-30 minut.
Biszkopty po u pieczeniu powinny być lekko rumiane.
Biszkopty po upieczeniu................... ....................................W
między czasie przygotowujemy
budyń. Z litra
mleka odlewamy 3/4 szklanki a resztę
mleka zagotowujemy. W odlanym
mleku mieszamy wszystkie trzy budynie, a następnie wlewamy je do ugotowanego
mleka i na małym ogniu mieszamy aż powstaną pęcherze powietrzne.
Budyń po ugotowaniu studzimy.
Biszkopt upieczony w tortownicy kroimy na pół aby powstały dwa krążki.
Biszkopty po przekrojeniu......................
Śmietanę kremówkę ubijamy z
cukrem pudrem, aby powstała gęsta masa.
Śmietana z
cukrem pudrem.......................................................Na jeden
biszkopt upieczony w tortownicy nakładamy kilka łyżek nutelli i rozsmarowujemy po całości.

Z nutellą.................................................................Na nutellę nakładamy połowę
bitej śmietany i przykrywamy ją kolejnym krążkiem z tortownicy.

Z
bitą śmietaną...................................................................................Na
biszkopt ponownie nakładamy nutellę, a na nutellę resztę
bitej śmietany. Na
śmietanę nakładamy
biszkopt upieczony w misce w którym wycinamy mały otwór na środku do którego wkładamy lalkę.

Z lalką......................................................................

Na cieście............................................................................

Ciasto wkładamy do lodówki i bierzemy się za przygotowanie masy budyniowej.
Margaryny lekko rozcieramy mikserem. Do roztartej
margaryny dodajemy po trochę ostudzony
budyń nie przerywając ucierania i tak do skończenia budyniu.
Margaryna z
budyniem.........................................................1/3 gotowej masy odkładamy, a do reszty dodajemy
czerwony barwnik spożywczy w takiej ilości by powstała różowa masa.

Z czerwonym barwnikiem........................................Połową różowej masy obkładamy dokładnie całe ciasto.

Nakładanie masy...............................................................................................

Ciasto dekorujemy różową masą przy pomocy szprycy z końcówką gwiazdki, zostawiając kilka pasów w różnych miejscach oraz tułów lalki.

Dekorowanie......................................................................Do odłożonej masy dodajemy niebieski barwnik i dokładnie mieszamy.

Z niebieskim barwnikiem............................................................Niebieską masą dekorujemy przy pomocy szprycy z końcówką gwiazdki pozostałe pasy zostawione na cieście oraz szelki na lalce. Całe ciasto dekorujemy kolorowymi koralikami i gwiazdkami. Smacznego !!!

Tort w kształcie lalki............................................................

Księzniczka..........................................................

I jeszcze raz...........................................................................

Tort w środku................................................................

Torcik dla Julci.................................................................

I jeszcze raz............................................................................

I ostatni raz.....................................................................

A na koniec Jubilatka....Każda wariatka ma na sobie kwiatka................