ßßß Cookit - przepis na Kaszotto czeskie

Kaszotto czeskie

nazwa

Wykonanie

Danie z kaszy jęczmiennej, pachnące boczkiem, grzybami i kminkiem. Pomysł na konkretny, męski obiad dla 3-4 osób. Świetnie pasuje do niego sos grzybowy.
100 g kaszy jęczmiennej (1 woreczek)
300 g boczku w kawałku
2 cebule
3 ząbki czosnku
20- 40 g suszonych grzybów
1 łyżka smalcu
1 łyżeczka mielonego kminku
oregano, sól, pieprz
½ kostki rosołowej lub grzybowej
Suszone grzyby zalać wrzątkiem 3- 4 cm powyżej poziomu grzybów i gotować około 45 minut. Wodę z odcedzonych grzybów zachować, a same grzyby pokroić.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć dodając pokrojoną cebulę i czosnek.
W głębokiej patelni roztopić smalec i wsypać kaszę. Lekko podsmażyć, a następnie dolać wywar z grzybów i dorzucić kostkę rosołową. Kaszę dusić na lekkim ogniu do miękkości dolewając w razie potrzeby gorącą wodę. Pod koniec dodać grzyby, cebulę i boczek. Doprawić kminkiem, oregano, pieprzem i ewentualnie solą.
Suszone grzyby można zastąpić pieczarkami (około 300 g). Wówczas przed dodaniem do kaszy trzeba je odparować na odrobinie oleju. Jednak suszone grzyby (najlepiej podgrzybki) są bardziej aromatyczne i lepiej pasują do dania.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/04/kaszotto-czeskie.html