Wykonanie
Danie z
kaszy jęczmiennej, pachnące
boczkiem,
grzybami i
kminkiem. Pomysł na konkretny,
męski obiad dla 3-4 osób. Świetnie pasuje do niego
sos grzybowy.

100 g
kaszy jęczmiennej (1 woreczek)300 g
boczku w kawałku2
cebule3 ząbki
czosnku20- 40 g
suszonych grzybów1 łyżka
smalcu1 łyżeczka mielonego
kminkuoregano,
sól,
pieprz½
kostki rosołowej lub grzybowej
Suszone grzyby zalać wrzątkiem 3- 4 cm powyżej poziomu
grzybów i gotować około 45 minut.
Wodę z odcedzonych
grzybów zachować, a same
grzyby pokroić.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć dodając pokrojoną
cebulę i
czosnek.W głębokiej patelni roztopić
smalec i wsypać
kaszę. Lekko podsmażyć, a następnie dolać
wywar z
grzybów i dorzucić
kostkę rosołową.
Kaszę dusić na lekkim ogniu do miękkości dolewając w razie potrzeby gorącą
wodę. Pod koniec dodać
grzyby,
cebulę i
boczek. Doprawić
kminkiem,
oregano,
pieprzem i ewentualnie
solą.
Suszone grzyby można zastąpić
pieczarkami (około 300 g). Wówczas przed dodaniem do
kaszy trzeba je odparować na odrobinie
oleju. Jednak
suszone grzyby (najlepiej podgrzybki) są bardziej aromatyczne i lepiej pasują do dania.