ßßß
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego1 opakowanie sera feta1 opakowanie mrożonego szpinaku (400 g)15 długich cienkich plastrów parzonego lub wędzonego boczku1 sucha bułka namoczona w mleku i odciśnięta4 łyżki bułki tartej1 jajko3 ząbki czosnku1 łyżka masłasól, pieprz1. Szpinak rozmrozić, pokroić i poddusić na patelni na łyżce masła. Pod koniec dodać posiekany czosnek. Zdjąć z ognia. Do ciepłego szpinaku skruszyć fetę i wymieszać masę.2. Mięso, odciśniętą bułkę, bułkę tartą, jajko, sól i pieprz wyrobić na jednolitą masę.3. Na stole rozłożyć pas folii aluminiowej długości ok. 30- 40 cm . Na niej rozłożyć pas folii spożywczej przeźroczystej podobnej długości. Na folii w poprzek ułożyć plastry boczku w taki sposób, by lekko nachodziły na siebie. Prostokąt utworzony w ten sposób powinien mieć dłuższy bok tak długi, jak długość brytfanki (keksówki). Na boczku równo cienką warstwą rozłożyć mięso mielone i uklepać. Na mięsie ułożyć warstwę szpinaku pozostawiając wzdłuż jednego z dłuższych boków około 2 cm pas. Pomagając sobie folią spożywczą (aluminiowa pozostaje na stole) zwinąć roladę ciasno, ale delikatnie, zaczynając od dłuższego boku (zwijanie powinno zakończyć się na boku bez szpinaku).4. Usunąć folię spożywczą, a roladę umieścić na środku folii aluminiowej łączeniem do spodu. Roladę umieścić w keksówce razem z folią. Końce folii połączyć na górze i zawinąć lub całość przykryć dodatkowym kawałkiem folii. W pierwszej fazie pieczenia rolada będzie piekła się pod folią, potem górną warstwę folii trzeba usunąć.Piec w temperaturze 170 stopni, grzałka góra-dół, około 45 minut. Po 30 minutach usunąć górną warstwę folii.