ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka warzywna z parowaru

Zapiekanka warzywna z parowaru

nazwa

Wykonanie

Kilka dni minęło odkąd zrobiłem tą zapiekankę :) Czas nie pozwolił mi wcześniej dodać przepisu :) Po kilku dniach słonecznych znów było zimno, deszczowo i ponuro, a w takie dni ciężko mam się zabrać za cokolwiek :) Też tak macie ? :)
Danie bardzo proste, kilka warzyw wrzucone do parowaru, posypane serem :) Ale bardzo ładnie się prezentuję i bardzo dobre wyszło :)
Składniki :
2 ziemniaki
1 cebula czerwona
1/2 marchewki
3 pieczarki
1/2 białej rzodkwi
3 łyżki startego sera
rukola
Przyprawy :
pieprz ziołowy
zioła dalmatyńskie
Spód pojemnika do ryżu wykładamy folią do pieczenia, tak żeby po bokach wystawała, żebyśmy mieli za co później chwycić. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plastry. Po czym połowę układamy na spód pojemnika do ryżu. Posypujemy je pieprzem ziołowy.
Cebule obieramy, kroimy w kostkę i parzymy wrzątkiem na sitku. Kiedy woda z niej obcieknie, układamy ją na ziemniaki.
Pieczarki myjemy, obieramy daszki i kroimy w plastry, następnie układamy na cebule.
Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy w plastry i układamy na pieczarki. Białą rzodkiew tak samo, z tym wyjątkiem, że układamy ją na plastry marchewki, następnie posypujemy ją ziołami dalmatyńskimi.
Na białą rzodkiew układamy drugiego ziemniaka, pokrojonego wcześniej w plastry i posypujemy startym serem.
Wkładamy pojemnik z warzywami na pierwszy poziom parowaru, zalewamy wrzątkiem pojemnik na wodę i włączamy urządzenie na 30-35 minut.
Rukole myjemy.
Po wyłączeniu urządzenia wyjmujemy folię z warzywami na talerz. Wylewamy wodę, która zebrała się na dnie i przekładamy danie na talerze docelowe, na wierzch układamy rukole.
Czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Źródło:http://parowarfaceta.blogspot.com/2015/04/zapiekanka-warzywna-z-parowaru.html