ßßß
Mięso na dzisiejszy obiad miało być inne, ale ostatnio nie mam szczęścia do kupowania mięs. I po tylko jednym dniu spędzonym w lodówce i jeszcze bardzo długim terminie przydatności nie zdecydowałem się go zjeść.
Składniki :200 g polędwiczek wieprzowych1/2 batatanatka pietruszkiPrzyprawy :pieprz czarnypapryka wędzonakmin rzymskiimbirczosnek granulowanychili jalapeno kruszone
Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w plastry. Przyprawiamy z obu stron pieprzem czarnym, papryką wędzoną, kminem rzymskim, imbirem i czosnkiem. Odstawiamy na 20 minut do lodówki.Słodkiego ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy na plastry, a później na "frytki" i posypujemy chili jalapeno kruszonym.Mięso wstawiamy do parowaru na folii aluminiowej na 1 poziomie. Kawałki batata również na folii, na 2 poziomie urządzenia.Pojemnik na wodę zalewamy wrzątkiem i włączamy na 25 minut. Jeżeli ziemniaka pokroimy na cienko, to lepiej dołożyć go w trakcie i parować 20 minut.Natkę pietruszki myjemy i kroimy.Po tym czasie, nakładamy wszystko na talerz i posypujemy mięso zieloną natką :)Na kolację zrobiłem same frytki z reszty batata :) Kombinowałem trochę z różnymi przyprawami, ale najlepiej mi smakowały z przyprawą taką jak przy obiedzie :)
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam