Wykonanie
Batata czyli słodkiego
ziemniaka kupiłem już chwilę temu i czekał sobie na odpowiedni moment, żeby go użyć :) Jako, że to dość duże warzywo, zrobiłem z niego zarówno obiad, jak i kolacje :)
Mięso na dzisiejszy obiad miało być inne, ale ostatnio nie mam szczęścia do kupowania
mięs. I po tylko jednym dniu spędzonym w lodówce i jeszcze bardzo długim terminie przydatności nie zdecydowałem się go zjeść.

Składniki :200 g polędwiczek wieprzowych1/2
batatanatka pietruszkiPrzyprawy :
pieprz czarnypapryka wędzona
kmin rzymski
imbirczosnek granulowany
chili jalapeno kruszone
Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w plastry. Przyprawiamy z obu stron
pieprzem czarnym,
papryką wędzoną,
kminem rzymskim,
imbirem i
czosnkiem. Odstawiamy na 20 minut do lodówki.Słodkiego
ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy na plastry, a później na "frytki" i posypujemy
chili jalapeno kruszonym.
Mięso wstawiamy do parowaru na folii aluminiowej na 1 poziomie. Kawałki
batata również na folii, na 2 poziomie urządzenia.Pojemnik na
wodę zalewamy wrzątkiem i włączamy na 25 minut. Jeżeli
ziemniaka pokroimy na cienko, to lepiej dołożyć go w trakcie i parować 20 minut.
Natkę pietruszki myjemy i kroimy.Po tym czasie, nakładamy wszystko na talerz i posypujemy
mięso zieloną
natką :)Na kolację zrobiłem same frytki z reszty
batata :) Kombinowałem trochę z różnymi
przyprawami, ale najlepiej mi smakowały z
przyprawą taką jak przy obiedzie :)

Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam