ßßß Cookit - przepis na Owocowa kasza jaglana z karkówką z parowaru

Owocowa kasza jaglana z karkówką z parowaru

nazwa

Wykonanie

Przeważnie w parowarze z mięs robię pierś z kurczaka i schab. Dziś postanowiłem zrobić dla odmiany karkówkę :) Podałem ją z kaszą jaglaną z owocami :) W moim opisie warsztatów "Piękno w Smaku" z jakością QAFP opisałem jak robiłem z koleżankami blogerkami gulasz z łopatki właśnie z kaszą jaglaną z owocami :) Stąd dziś pomysł, żeby zrobić tak jaglankę także w domu :)
Składniki :
1 plaster karkówki
2 truskawki
kilka borówek amerykańskich
3 łyżki kaszy jaglanej
2 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy :
majeranek
tymianek
pieprz czarny
cząber
papryka wędzona
Karkówkę myjemy, odsączamy nadmiar wody i przekładamy do głębokiego naczynia. Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy. Przyprawiamy z obu stron majerankiem, tymiankiem, pieprzem czarnym, cząbrem i papryką wędzoną. Po czym zawijamy mięso w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie, rozwijamy z folii i na nową folie aluminiową układamy w parowarze. Włączamy urządzenie na 40 minut.
Kasze jaglaną wsypujemy do sitka i płuczemy zimną wodą po czym przesypujemy do pojemnika na ryż.
Na 20 minut przed końcem parowania mięsa, zalewamy kasze wrzątkiem w stosunku 2:1, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i wkładamy pojemnik na 2 poziom parowaru.
Truskawki i borówki amerykańskie myjemy. Jedną truskawkę kroimy na małe kawałki, a drugą w plasterki.
Po 40 minutach parowania do kaszy dodajemy borówki i kawałeczki truskawki i przekładamy wszystko wraz z mięsem na talerz.
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego
Adam
Źródło:http://parowarfaceta.blogspot.com/2015/02/owocowa-kasza-jaglana-z-karkowka-z.html