ßßß Cookit - przepis na Cukinia nadziewana mięsem mielonym z parowaru

Cukinia nadziewana mięsem mielonym z parowaru

nazwa

Wykonanie

Od kilku dni przymierzałem się, żeby zrobić danie z cukinii i mięsa mielonego. W końcu się udało :) Doszły do tego jeszcze pieczarki. Przeważnie kupuje je bardzo duże, takie jak na zdjęciach, wtedy mniej z nimi pracy :) W innych daniach są pokrojone, a tu w końcu widać, jakiej są przeważnie wielkości :)
Składniki :
4 duże pieczarki
1 mała cukinia
200g mięsa mielonego
1 jajko
1 łyżeczka startego parmezanu
szczypiorek
Przyprawy :
natka pietruszki
curry
chili pieprz cayenne
papryka ostra
czosnek granulowany
Pieczarki myjemy, obieramy daszki i odrywamy nóżki. Cukinie myjemy, odkrajemy górną i dolną część, a resztę kroimy na 4 mniej więcej równe części i wydrążamy łyżeczką środek. Można na spodzie każdego kawałka zostawić cienką warstwę miąższu, ja nie zostawiłem i trochę mi nadzienie dołem uciekało :) . Do mięsa mielonego dodajemy jajko i wszystkie przyprawy. Zrobiłem je trochę na ostro, jak ktoś woli łagodniej może użyć innych przypraw. Wszystko dokładnie mieszamy. Na tacce z folii aluminiowej układamy pieczarkę, nakładamy cukinie i wypełniamy ją mięsem mielonym, na wierzchu posypujemy startym parmezanem. Wkładamy do parowaru na 20 minut.
W czasie parowania myjemy szczypiorek i kroimy na drobne kawałki. Po 20 minutach nakładamy nasze pieczarko-cukinie na talerz, posypujemy szczypiorkiem i można się zajadać :) Nie wyszły może idealnie z wyglądu takie jak chciałem, ale smak miały super i to jest najważniejsze :)
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Źródło:http://parowarfaceta.blogspot.com/2015/01/cukinia-nadziewana-miesem-mielonym-z.html