ßßß
Składniki :4 duże pieczarki1 mała cukinia200g mięsa mielonego1 jajko1 łyżeczka startego parmezanuszczypiorekPrzyprawy :natka pietruszkicurrychili pieprz cayennepapryka ostraczosnek granulowany
Pieczarki myjemy, obieramy daszki i odrywamy nóżki. Cukinie myjemy, odkrajemy górną i dolną część, a resztę kroimy na 4 mniej więcej równe części i wydrążamy łyżeczką środek. Można na spodzie każdego kawałka zostawić cienką warstwę miąższu, ja nie zostawiłem i trochę mi nadzienie dołem uciekało :) . Do mięsa mielonego dodajemy jajko i wszystkie przyprawy. Zrobiłem je trochę na ostro, jak ktoś woli łagodniej może użyć innych przypraw. Wszystko dokładnie mieszamy. Na tacce z folii aluminiowej układamy pieczarkę, nakładamy cukinie i wypełniamy ją mięsem mielonym, na wierzchu posypujemy startym parmezanem. Wkładamy do parowaru na 20 minut.
W czasie parowania myjemy szczypiorek i kroimy na drobne kawałki. Po 20 minutach nakładamy nasze pieczarko-cukinie na talerz, posypujemy szczypiorkiem i można się zajadać :) Nie wyszły może idealnie z wyglądu takie jak chciałem, ale smak miały super i to jest najważniejsze :)
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam