Wykonanie
Od kilku dni przymierzałem się, żeby zrobić danie z
cukinii i
mięsa mielonego. W końcu się udało :) Doszły do tego jeszcze
pieczarki. Przeważnie kupuje je bardzo duże, takie jak na zdjęciach, wtedy mniej z nimi pracy :) W innych daniach są pokrojone, a tu w końcu widać, jakiej są przeważnie wielkości :)

Składniki :4 duże
pieczarki1 mała
cukinia200g
mięsa mielonego1
jajko1 łyżeczka startego
parmezanuszczypiorekPrzyprawy :
natka pietruszkicurrychili pieprz cayennepapryka ostraczosnek granulowany
Pieczarki myjemy, obieramy
daszki i odrywamy nóżki.
Cukinie myjemy, odkrajemy górną i dolną część, a resztę kroimy na 4 mniej więcej równe części i wydrążamy łyżeczką środek. Można na spodzie każdego kawałka zostawić cienką warstwę miąższu, ja nie zostawiłem i trochę mi nadzienie dołem uciekało :) . Do
mięsa mielonego dodajemy
jajko i wszystkie
przyprawy. Zrobiłem je trochę na ostro, jak ktoś woli łagodniej może użyć innych przypraw. Wszystko dokładnie mieszamy. Na tacce z folii aluminiowej układamy
pieczarkę, nakładamy
cukinie i wypełniamy ją
mięsem mielonym, na wierzchu posypujemy startym
parmezanem. Wkładamy do parowaru na 20 minut.

W czasie parowania myjemy
szczypiorek i kroimy na drobne kawałki. Po 20 minutach nakładamy nasze
pieczarko-
cukinie na talerz, posypujemy
szczypiorkiem i można się zajadać :) Nie wyszły może idealnie z wyglądu takie jak chciałem, ale smak miały super i to jest najważniejsze :)

Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam