Wykonanie
Już kiedyś wspominałem, że moją ulubioną
herbatą jest Teekanne biała cytrynowa. Nie, nie użyłem jej w przepisie, użyłem za to jako składnika
herbatę zieloną liczi :) , która łączy w sobie delikatny smak zielonej
herbaty i
owocowy charakter liczi, jak to producent ładnie napisał na opakowaniu :)

Jak zauważyliście lubię nadziewaną
pierś z kurczaka :) Nadziewam ją najróżniejszymi składnikami :) Dziś na obiad
pierś z kurczaka w herbacie zielonej liczi nadziewana
granatem z parowaru :)

Składniki :2
torebki herbaty Teekanne zielonej liczi1
filet z piersi kurczaka1
granat50g
ryżu jaśminowego
Przyprawy :
pieprz czarnydo dań słodkich w młynku (
Przyprawa na bazie
kardamonu,
skórki cytrynowej,
cynamonu,
goździków i
mięty - See
more at: http://www.kamis.pl/Produkty/Specialite/M%C5%82ynki-Specialite/Przyprawa-do-dan-slodkich.aspx#sthash.ph5WB96X.dpuf
kardamon,
skórka cytrynowa,
cynamon,
goździki,
miętaPrzyprawa na bazie
kardamonu,
skórki cytrynowej,
cynamonu,
goździków i
mięty - See
more at: http://www.kamis.pl/Produkty/Specialite/M%C5%82ynki-Specialite/Przyprawa-do-dan-slodkich.aspx#sthash.ph5WB96X.dpuf)świeża
natka pietruszki
Wstawiamy
wodę na
herbatę. Do kubka wkładamy 2
torebki herbaty zielonej liczi i zalewamy wrzątkiem. Parzymy 5 minut. W tym czasie
pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kładziemy do głębokiego naczynia.Po 5 minutach zalewamy ją
herbatą, żeby cała się przykryła i odstawiamy na bok.

Myjemy
granat i wyjmujemy pestki :) Każdy ma pewnie swój sprawdzony sposób, jak sobie z tym poradzić :) Jednym zejdzie 20 sekund, innym 10 minut :) Ale jeszcze chwilę po tym jak skończymy dajmy piersi się pomoczyć, ogólnie jakieś 20 minut. Po tym czasie wycinamy w piersi kieszonkę i nadziewamy ją pestkami
granatu. Oczywiście wszystkie nie wejdą :) Wpychamy ile się uda i spinamy wykałaczkami otwór. Resztę przekładamy na tackę z folii aluminiowej.Myjemy i kroimy świeżą
natkę. Pierś obsypujemy
pieprzem czarnym,
przyprawą do dań słodkich w młynku i posypujemy świeżą
natką.Filet wstawiamy również na tacce z folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru.
Ryż wsypujemy do pojemnika na
ryż na 2 poziomie i zalewamy wrzątkiem na 2 cm ponad jego stan. Na 3 poziom parowaru wstawiamy tackę z pestkami
owocu.Włączamy parowar na 20 minut.

Po tym czasie nakładamy
ryż jaśminowy i pierś na talerz,
ryż można posypać jeszcze
natką pietruszki, a resztą pestek sugeruje udekorować talerz.Pierś dzięki herbacie ma bardzo ciekawy smak, polecam wypróbować, żebyście przekonali się sami.

Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam