Wykonanie
Póki jeszcze mamy świeże
truskawki, możemy wykorzystywać je nie tylko do ciast, koktajli czy deserów. Ciekawym pomysłem będą placuszki z
truskawkami. Można w internecie znaleźć przepis na takie z
twarożkiem czy
jogurtem. A ja zrobiłam z
kefirem. Pierwsza odsłona jak najbardziej udana. Zniknęły w mig i smakowały wyśmienicie ;] Próbujcie u siebie ;)

Co potrzebujemy: (7 placków)1
jajko3/4 szklanki
mąki150 g
kefiru2 łyżki
oleju rzepakowego3 łyżeczki
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli100 g
truskawek1.
Jajko delikatnie roztrzepujemy ze szczyptą
soli. Przesiewamy
mąkę,
cukier puder i proszek do

pieczenia. Dodajemy
kefir i
olej. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.2. Smażymy na rozgrzanej patelni z niewielka ilością tłuszczu. Zanim odwrócimy placek na drugą stronę, układamy plasterki
truskawek. Smażymy do zrumienienia.SMACZNEGO ;)