Wykonanie
Prawdziwa bomba kaloryczna, ale za to jaka pyszna. Jeden kawałek i jesteśmy nasyceni. Tym razem tort nie jest przełożony samą
śmietaną, bowiem połączyłam ją z
jogurtem greckim, co sprawiło, że masa nie była aż tak słodka. Jeśli ktoś boi się takiej masy, może zrobić z samą
śmietaną, tort jest równie pyszny.
Owoce według uznania, u mnie najczęściej są to jednak
wiśnie. Mniam ;]

Co potrzebujemy:
Biszkopt8 jaj3/4 szklanki
cukru4 kopiaste łyżki
mąki pszennej4 kopiaste łyżki
mąki kartoflanki1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa
śmietanowo-jogurtowa500 ml
śmietany min 30%400 g
jogurtu greckiego4 łyżeczki
cukru pudruok 5 g
żelatyny+ok 200 g
bezów+ok 200 g
wiśni+ pół tabliczki
czekolady* składniki na tortownicę ok 26 cm średnicy1. Przygotowujemy
biszkopt.
Białka ubijamy z
cukrem na sztywną pianę. Dodajemy
żółtka. Przesiewamy
mąkę oraz
proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.Pieczemy przez ok 20 minut w 180 stopniach, aż do zrumienienia na złoty kolor.

2. Ubijamy
śmietanę na sztywno, dodajemy
cukier puder oraz
żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie. Dogotowej masy wkładamy porcjami
jogurt grecki i mieszamy delikatnie łyżką.3. Pierwszą warstwę
biszkoptu smarujemy masą
śmietanowo-
jogurtową, układamy
bezy i posypujemy
wiśniami. Przykrywamy warstwą
biszkoptu i powtarzamy. Gdy położymy ostatni płat ciasta, smarujemy cały tort pozostałą masą. Wierzch dekorujemy
bezami i
wiśniami.
Czekoladę topimy w kąpieli
wodnej (można skorzystać z porady tutaj >>>KLIK<<<) i oblewamy nią tort.