Wykonanie
Po długiej nieobecności, powrót z banalnie prostym
ciastem. Ja od niedawna pokochałam mase
jogurtową i wykorzystuję ją do wielu ciast. Oczywiście można ją zastąpić
śmietaną i pewnie ciacho będzie równie dobre. Ciasto nie jest
biszkoptowe, a właśnie babkowe, a do niego wmieszałam świeże
wiśnie. Niespodziewani goście? No to pomysł na szybkie ciasto już jest. Pozdrawiam i obiecuję pisać częściej ;]

Co potrzebujemy:Ciasto5 jaj1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki pszennej0,5 szklanki
maki kartoflanki1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia8 łyżek
olejuMasa jogurtowa250 ml
śmietany min 30%350 g
jogurtu greckiego4 łyżeczki
cukru pudruok 5 g
żelatyny+ 2-3 kostki
gorzkiej czekolady + ok 200 g
wiśni* przepis na blaszkę o wymiarach 25x31 cm1. Ciasto.
Białka ubić na sztywno, dodać
cukier, a następnie
żółtka. Dosypywać przesianą
mąkę pszenną i kartoflankę oraz
proszek do pieczenia, mieszać łyżką lub
łopatką. Dodawać łyżkami
olej, a następnie wydrążone
wiśnie. Piec w 180 stopniach przez ok 30-40 minut.2. Masa jogurtowa. Ubijamy
śmietanę na sztywno, dodajemy
cukier puder, a następnie do ubitej
śmietany wlewamy rozpuszczoną w wodzie
żelatynę. Do gotowej masy dodajemy łyżkami
jogurt grecki i mieszamy gumową
łopatką.3. Ciasto przecinamy na dwie części. Na pierwszą wykładamy masę
jogurtową, zostawiamy niewielką ilość. Przykrywamy drugą częścią ciasta i smarujemy resztą masą, a następnie wierzch dekroujemy startą na tarce
gorzką czekoladą.