Wykonanie
Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto z masą budyniową,
bezami i roztopionymi
krówkami. Ta słodka wierzchnia warstwa, w połączeniu z
biszkoptem tworzy pyszna przekąskę do
kawy i całość nie jest aż tak słodka jak mogłoby się wydawać. Mi zasmakowało i myślę, że wielbicielom słodkości również powinno ;]

Co potrzebujemy:
Biszkopt4
jajkapół szkl.
mąki (szkl. 200 ml)0,5 szkl.
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa budyniowa0,5 l
mleka200 g margaryny/masła3/4 szklanki
cukru2 czubate łyżki
mąki pszennej2 czubate łyżki
mąki kartoflanki+ ok 150 g
bezów+ 3/4 kostki
margaryny+ ok 200 g
krówek* podane składniki wystarczaja na blaszkę o wymiarach 25x36 cm1.
Biszkopt.
Białka ubić na sztywno, dodać
cukier. Następnie wmieszać
żółtka (można dodać za chwilę 2 łyżki gorącej
wody),
mąkę i proszek. Delikatnie wymieszać, dodać 2 łyżki
oleju. Wykładamy na blaszkę. Pieczemy w 160 stopniach przez ok 20 minut.2. Przygotowujemy masę budyniową. 250 ml
mleka zagotowujemy, a drugie 250 ml mieszamy z
cukrem i
mąką. Powstałą "mieszaninę" dolewamy do gotującego się
mleka i cały czas mieszamy, aż
zrobi się gęsta masa. Studzimy ją. Miękką margarynę/masło rozmiksowujemy i dodajemy do niej przestudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy .3. Rozpuszczamy 3/4 kostki
margaryny, dodajemy pokrojone
krówki i podlewamy 2 łyżkami
mleka.Na
biszkopt wykładamy masę budyniową, dekorujemy
bezami, a na nie wylewamy rozpuszczoną masę z
krówek.