Wykonanie
Po brownie, przyszedł czas na
brokuła, bo nie może być zbyt słodko. :)
Brokuł, z tego co mi się wydaje, nie gościł jeszcze w progach kaszomanii. A zatem czas najwyższy. Danie jest banalnie proste i nie da się go zepsuć. A efekt? Świetny. Połączenie
kaszy jaglanej i
brokuła to kolejny udany "związek". :)

Składniki:- 0,5 szklanki
kaszy jaglanej-
cebula-
brokuł-
śmietana (najlepiej 30% tł.) - małe opakowanie-
pierś z kurczaka lub
indyka (opcjonalnie)-
sól-
pieprzWykonanie:1. Gotujemy
kaszę jaglaną tak, aby pozbyć się goryczki.2.
Brokuła rozdzielamy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez ok 10 - 12 minut. Uwaga, aby go nie rozgotować.3. Siekamy
cebulę i podsmażamy na
oliwie do momentu aż będzie miękka. Dodajemy pokrojoną na kawałki pierś (etap ten pomijacie, jeżeli przygotowujecie danie bez
mięsa).4. Dodajemy ugotowanego
brokuła, chwilę dusimy a następnie rozgniatamy, aby otrzymać małe kawałeczki lub papkę. :)5. Wlewamy
śmietankę, gotujemy przez kilka minut.6. Dodajemy
sól,
pieprz do smaku i całość mieszamy z
kaszą jaglaną, lub wykorzystujemy jako sos - polewając
kaszę.Smacznego.
