ßßß
Składniki:- 0,5 szklanki kaszy jaglanej- cebula- brokuł- śmietana (najlepiej 30% tł.) - małe opakowanie- pierś z kurczaka lub indyka (opcjonalnie)- sól- pieprzWykonanie:1. Gotujemy kaszę jaglaną tak, aby pozbyć się goryczki.2. Brokuła rozdzielamy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez ok 10 - 12 minut. Uwaga, aby go nie rozgotować.3. Siekamy cebulę i podsmażamy na oliwie do momentu aż będzie miękka. Dodajemy pokrojoną na kawałki pierś (etap ten pomijacie, jeżeli przygotowujecie danie bez mięsa).4. Dodajemy ugotowanego brokuła, chwilę dusimy a następnie rozgniatamy, aby otrzymać małe kawałeczki lub papkę. :)5. Wlewamy śmietankę, gotujemy przez kilka minut.6. Dodajemy sól, pieprz do smaku i całość mieszamy z kaszą jaglaną, lub wykorzystujemy jako sos - polewając kaszę.Smacznego.