Wykonanie
Kasza jaglana w zupach smakuje wyśmienicie. W grochówce - mojej ulubionej zupie z dzieciństwa oczywiście też się sprawdziła. Gęste zupy to jest to, co tygryski lubią najbardziej, dlatego dziś zaserwuję wam grochówkę z udziałem
kaszy jaglanej. :)Do zupy użyłem
grochu w połówkach, mimo to, postanowiłem namoczyć go na noc, aby nie gotował się zbyt długo.

Składniki:- ok. 1 , 5 litra rosołu- 500 g
grochu łuskanego, w połówkach- 2 ząbki
czosnku-
przyprawy:
sól,
pieprz,
majeranek-
oliwa- 1 łyżeczka
mąki- 1 mała
cebula
Przygotowanie:Jeżeli zaczynacie od przygotowania rosołu, zachęcam do skorzystania z tego przepisu .Do ugotowanego rosołu dodajemy
groch. Mój
groch moczył się przez całą noc i gotujemy przez około godzinę.W trakcie gotowania warto przyprawić zupę
majerankiem,
pieprzem i
solą, jeśli rosół do tej
pory nie był zbyt wyrazisty.Na patelni rozgrzewamy
oliwę, podsmażamy
cebulkę, dodajemy
mąkę, a następnie całość dodajemy do zupy i energicznie mieszamy.Zupę podaję z ugotowaną
kaszą jaglaną . Myślę, że na tę ilość zupy, spokojnie wystarczy szklanka suchej
kaszy.