ßßß
Składniki:- ok. 1 , 5 litra rosołu- 500 g grochu łuskanego, w połówkach- 2 ząbki czosnku- przyprawy: sól, pieprz, majeranek- oliwa- 1 łyżeczka mąki- 1 mała cebula
Przygotowanie:Jeżeli zaczynacie od przygotowania rosołu, zachęcam do skorzystania z tego przepisu .Do ugotowanego rosołu dodajemy groch. Mój groch moczył się przez całą noc i gotujemy przez około godzinę.W trakcie gotowania warto przyprawić zupę majerankiem, pieprzem i solą, jeśli rosół do tej pory nie był zbyt wyrazisty.Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulkę, dodajemy mąkę, a następnie całość dodajemy do zupy i energicznie mieszamy.Zupę podaję z ugotowaną kaszą jaglaną . Myślę, że na tę ilość zupy, spokojnie wystarczy szklanka suchej kaszy.