Wykonanie
Muffinki
jabłkowe to bardzo prosty przepis na coś słodkiego. I sezonowego:)Ciężko je nazwać deserem, ponieważ równie świetnie smakują na śniadanie, z poranną
kawą.Idealne będą także jako przekąska lub podwieczorek.Przepis jest dość uniwersalny, ponieważ zamiast
jabłek można użyć
bananów lub
borówek.I zawsze wyjdą smaczne:)

Przygotowanie tych babeczek nie powinno zająć więcej niż 30-40 minut (z pieczeniem włącznie).
Potem trzeba jednak chwilę poczekać aż ostygną.Ja zazwyczaj unikam ich ozdabiania, ale delikatna posypka z
cukru pudrubyłaby jak najbardziej na miejscu:)

Niedawno próbowałam takie muffinki zrobić w wersji bezglutenowej (z
mąki gryczanej)oraz wegańskiej (sok zamiast
mleka), ale efekt nie był najlepszy.Choć przyznam, że jedynie wizualny - babeczki słabo wyrosły...W smaku były jednak całkiem całkiem:)

Aby muffinki były naprawdę pyszne trzeba wybrać smaczne
jabłka- dość kwaśne i słodkie jednocześnie.Poza tym sporo przypraw - w tym przypadku
cynamon.Efekt powinien być zaskakująco smaczny.Pozdrawiam,
Asia
Składniki (12 sztuk):1 szklanka
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu1/2 szklanki
brązowego cukru1 duże
jajko1/2 szklanki
mleka1/4 szklanki
oleju roślinnego2 średniej wielkości
jabłkaPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (bez termoobiegu).
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce lub pokroić w bardzo drobną kostkę.Przygotować 2 miski.W 1 misce wymieszać składniki suche (
mąkę,
proszek do pieczenia,
cynamon i
cukier).W 2 misce wymieszać składniki mokre (
jajko,
mleko,
olej i
jabłka).Do składników mokrych dodać suche i dokładnie wymieszać.Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.Gotową masę przelać do papilotek (do 3/4 wysokości).Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok. 25 minut.Smacznego!