ßßß Cookit - przepis na Muffinki jabłkowe

Muffinki jabłkowe

nazwa

Wykonanie

Muffinki jabłkowe to bardzo prosty przepis na coś słodkiego. I sezonowego:)
Ciężko je nazwać deserem, ponieważ równie świetnie smakują na śniadanie, z poranną kawą.
Idealne będą także jako przekąska lub podwieczorek.
Przepis jest dość uniwersalny, ponieważ zamiast jabłek można użyć bananów lub borówek.
I zawsze wyjdą smaczne:)
Przygotowanie tych babeczek nie powinno zająć więcej niż 30-40 minut (z pieczeniem włącznie).
Potem trzeba jednak chwilę poczekać aż ostygną.
Ja zazwyczaj unikam ich ozdabiania, ale delikatna posypka z cukru pudru
byłaby jak najbardziej na miejscu:)
Niedawno próbowałam takie muffinki zrobić w wersji bezglutenowej (z mąki gryczanej)
oraz wegańskiej (sok zamiast mleka), ale efekt nie był najlepszy.
Choć przyznam, że jedynie wizualny - babeczki słabo wyrosły...
W smaku były jednak całkiem całkiem:)
Aby muffinki były naprawdę pyszne trzeba wybrać smaczne jabłka
- dość kwaśne i słodkie jednocześnie.
Poza tym sporo przypraw - w tym przypadku cynamon.
Efekt powinien być zaskakująco smaczny.
Pozdrawiam,
Asia
Składniki (12 sztuk):
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki brązowego cukru
1 duże jajko
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju roślinnego
2 średniej wielkości jabłka
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (bez termoobiegu).
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce lub pokroić w bardzo drobną kostkę.
Przygotować 2 miski.
W 1 misce wymieszać składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier).
W 2 misce wymieszać składniki mokre (jajko, mleko, olej i jabłka).
Do składników mokrych dodać suche i dokładnie wymieszać.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
Gotową masę przelać do papilotek (do 3/4 wysokości).
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok. 25 minut.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2014/09/muffinki-jabkowe.html