Wykonanie
Pasta z pieczonej
papryki to jeden z moich ulubionych dodatków do
pieczywa.Świetnie sprawdzi się w daniach z
makaronem, jako sos do
mięsa lub farsz do roladek z
cukinii i
bakłażana.Dlatego też ciężko określić, czy jest to pasta, czy też może pesto:)
Najtrudniejsze w przygotowaniu tej pasty jest oczekiwanie na upieczoną
paprykę:)A
potem wystarczy wszystkie składniki zmiksować i doprawić do smaku.I gotowe!
Ja pastę z
czerwonej papryki wykorzystałam do przygotowania roladek z
cukinii.
Cukinię pokroiłam na długie plastry o grubości ok. 5mm,które następnie podpiekłam w piekarniku, aby zmiękły.Po ostudzeniu
cukinii każdy plasterek posmarowałam
fetą i pastą
paprykową.Plasterki zwinęłam i podałam do
sałaty.Dla ozdoby i dodatkowego smaku dodałam także
owoc granatu.Było pysznie:)
Pastę z pieczonej
papryki można wykorzystać wszechstronnie do wielu potraw.Jest pyszna, zdrowa i bardzo prosta do przygotowania.Pozdrawiam,
AsiaSkładniki:1
czerwona paprykagarść świeżej
natki pietruszkigarść
orzechów nerkowca2-3 łyżki
oliwy z oliweksól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Paprykę umyć, przekroić na 4 części i usunąć gniazdo nasienne.
Paprykę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni do momentu, aż
papryka zmięknie.Upieczoną
paprykę zmiksować z
orzechami,
natką i
oliwą z oliwek. Doprawić do smaku i gotowe.Smacznego!