ßßß Cookit - przepis na Pasta/pesto z pieczonej papryki

Pasta/pesto z pieczonej papryki

nazwa

Wykonanie

Pasta z pieczonej papryki to jeden z moich ulubionych dodatków do pieczywa.
Świetnie sprawdzi się w daniach z makaronem, jako sos do mięsa lub farsz do roladek z cukinii i bakłażana.
Dlatego też ciężko określić, czy jest to pasta, czy też może pesto:)
Najtrudniejsze w przygotowaniu tej pasty jest oczekiwanie na upieczoną paprykę:)
A potem wystarczy wszystkie składniki zmiksować i doprawić do smaku.
I gotowe!
Ja pastę z czerwonej papryki wykorzystałam do przygotowania roladek z cukinii.
Cukinię pokroiłam na długie plastry o grubości ok. 5mm,
które następnie podpiekłam w piekarniku, aby zmiękły.
Po ostudzeniu cukinii każdy plasterek posmarowałam fetą i pastą paprykową.
Plasterki zwinęłam i podałam do sałaty.
Dla ozdoby i dodatkowego smaku dodałam także owoc granatu.
Było pysznie:)
Pastę z pieczonej papryki można wykorzystać wszechstronnie do wielu potraw.
Jest pyszna, zdrowa i bardzo prosta do przygotowania.
Pozdrawiam,
Asia
Składniki:
1 czerwona papryka
garść świeżej natki pietruszki
garść orzechów nerkowca
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Paprykę umyć, przekroić na 4 części i usunąć gniazdo nasienne.
Paprykę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni do momentu, aż papryka zmięknie.
Upieczoną paprykę zmiksować z orzechami, natką i oliwą z oliwek. Doprawić do smaku i gotowe.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2014/06/pastapesto-z-pieczonej-papryki.html