Wykonanie
Domowe pesto jest wyjątkowe. Swoim smakiem nie przypomina w niczym tego, które możemy kupić w sklepach. Oczywiście nie raz zdarzało mi się korzystać z gotowego, ale samodzielnie przygotowane pesto jest o wiele smaczniejsze i niezwykle proste w przygotowaniu. Pesto ma również taką zaletę, że jeśli przygotowujemy je sami, możemy na prawdę kombinować ze składnikami. Ja tym razem, zamiast klasycznych
orzeszków piniowych, użyłam
nerkowców. Zamiast
bazylii, dodałam
natkę pietruszki.
Podstawą dzisiejszej wersji pesto są
suszone pomidory, za którymi przepadam - dosłownie. Uwielbiam je w sałatkach, makaronach, w daniach
mięsnych i bezmięsnych.
Suszone pomidory są bardzo wyraziste w smaku i nie można ich niczym zastąpić. Coraz więcej osób kusi się na samodzielne ich wykonanie. Ja również zamierzam to uczynić niedługo, kiedy sezon
pomidorowy pozwoli na znalezienie na prawdę pysznych i aromatycznych okazów.Pesto
pomidorowo-
pietruszkowe świetnie pasuje do
makaronu i do różnego rodzaju dań z
kurczakiem w roli głównej. Można je użyć do marynowania
filetów z kurczaka, do faszerowania lub nawet jako dip do warzyw. Ma na prawdę wszechstronne zastosowanie. Ja najbardziej lubię pesto w klasycznej wersji, z
makaronem. Najlepiej pełnoziarnistym:)
Danie , które widzicie na zdjęciach to pełnoziarniste kokardki z
pomidorowo-
pietruszkowym pesto oraz paseczkami
kurczaka. Te trzy składniki należy przygotować oddzielnie. Najpierw pesto, na które przepis umieściłam poniżej. Następnie gotujemy
makaron, a w tym samym czasie na patelni z łyżką
oliwy podsmażamy pokrojonego w cienkie paseczki
kurczaka. Na końcu łączymy
makaron z pesto i dodajemy
kurczaka. Dekorujemy
natką pietruszki i opcjonalnie startym
parmezanem. To danie smakowało wszystkim, dlatego - z czystym sumieniem - polecam!Pozdrawiam,
AsiaSkładniki pesto:10
suszonych pomidorów (użyłam tych w zalewie z
oliwy)pęczek
natki pietruszkigarść uprażonych i posiekanych
orzechów nerkowcaoliwa z oliweksól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Pomidory,
natkę pietruszki i
orzechy nerkowca przełożyć do blendera lub robota kuchennego i zmiksować. Stopniowo dodawać
oliwę z oliwek do uzyskania pożądanej konsystencji. Przyprawić
solą i
pieprzem do smaku.Smacznego!