Wykonanie
Ostatnio często kupuję nieznane dotychczas
mąki i później mam problem, jak je wykorzystać.I tak właśnie było z
mąką z
amarantusa.Kupiłam ją skuszona jej niesamowitymi walorami zdrowotnymi.W poszukiwaniu przepisu na coś słodkiego trafiłam na bezglutenowe muffinki z
czekoladą.Co prawda w przepisie
mąki amarantusowej nie było, ale była
mąka bezglutenowa- amarantusowa spełnia to kryterium:)


Do smaku
amarantusa trzeba się przyzwyczaić - taka jest prawda.Jednym smakuje, innym nie bardzo...Jeśli więc nie jesteście przekonani - użyjcie innej
mąki, chociażby pszennej.

Amarantusowe muffinki z
czekoladą są dość proste do przygotowania i jak każde inne przygotowujemy zgodnie z zasadą - składniki suche osobno, mokre osobno, a
potem mokre do suchych i do piekarnika:)

Bezglutenowy i lekkostrawny.I dość ciekawy w smaku:)Pozdrawiam,
AsiaSkładniki (na 12 sztuk):1 szklanka
mąki kukurydzianej1 szklanka
mąki z
amarantusa (lub innej - np. pszennej)1/2 szklanki
cukru (lub
ksylitolu)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1/2 szklanki
oleju roślinnego3/4 szklanki
mleczka kokosowego1/2 szklanki
mleka (lub
jogurtu naturalnego)2
jajka1/2 tabliczki
czekolady (pokrojonej na małe kawałeczki)Przygotowanie:W misce nr 1 wymieszać składniki suche:
mąki,
cukier,
proszek do pieczenia i
sodę.W misce nr 2 wymieszać składniki mokre:
olej,
mleczko kokosowe, mleko/jogurt i
jajka.Połączyć zawartość obu misek (mokre do suchych) i dodać kawałki
czekolady.Masę przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami (do 3/4 wysokości).Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.Smacznego!P.S. Przepis pochodzi ze strony: smakowitykasek.pl