ßßß Cookit - przepis na Amarantusowe muffinki z czekoladą

Amarantusowe muffinki z czekoladą

nazwa

Wykonanie

Ostatnio często kupuję nieznane dotychczas mąki i później mam problem, jak je wykorzystać.
I tak właśnie było z mąką z amarantusa.
Kupiłam ją skuszona jej niesamowitymi walorami zdrowotnymi.
W poszukiwaniu przepisu na coś słodkiego trafiłam na bezglutenowe muffinki z czekoladą.
Co prawda w przepisie mąki amarantusowej nie było, ale była mąka bezglutenowa
- amarantusowa spełnia to kryterium:)
Do smaku amarantusa trzeba się przyzwyczaić - taka jest prawda.
Jednym smakuje, innym nie bardzo...
Jeśli więc nie jesteście przekonani - użyjcie innej mąki, chociażby pszennej.
Amarantusowe muffinki z czekoladą są dość proste do przygotowania i jak każde inne przygotowujemy zgodnie z zasadą - składniki suche osobno, mokre osobno, a potem mokre do suchych i do piekarnika:)
Bezglutenowy i lekkostrawny.
I dość ciekawy w smaku:)
Pozdrawiam,
Asia
Składniki (na 12 sztuk):
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki z amarantusa (lub innej - np. pszennej)
1/2 szklanki cukru (lub ksylitolu)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 szklanki oleju roślinnego
3/4 szklanki mleczka kokosowego
1/2 szklanki mleka (lub jogurtu naturalnego)
2 jajka
1/2 tabliczki czekolady (pokrojonej na małe kawałeczki)
Przygotowanie:
W misce nr 1 wymieszać składniki suche: mąki, cukier, proszek do pieczenia i sodę.
W misce nr 2 wymieszać składniki mokre: olej, mleczko kokosowe, mleko/jogurt i jajka.
Połączyć zawartość obu misek (mokre do suchych) i dodać kawałki czekolady.
Masę przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami (do 3/4 wysokości).
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.
Smacznego!
P.S. Przepis pochodzi ze strony: smakowitykasek.pl
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2014/04/amarantusowe-muffinki-z-czekolada.html