ßßß Cookit - przepis na Zdrowe ciasto z kaszy jaglanej i jabłek

Zdrowe ciasto z kaszy jaglanej i jabłek

nazwa

Wykonanie

Słodkości przygotowuję niezbyt często.
Raczej w związku z jakąś okazją, rzadziej na co dzień.
Dzisiaj jednak chciałabym podzielić się z Wami przepisem na ciasto, które dosłownie można, a nawet wskazane byłoby piec codziennie.
Dlaczego?
Ponieważ jest bardzo zdrowe, śmiesznie proste w przygotowaniu, a liczba składników to zaledwie dwa... plus ewentualnie przyprawy... Brzmi niewiarygodnie, a jednak...:)
Na przepis na to ciasto trafiłam w internecie w "Trochę innej cukierni".
Od razu spodobała mi się ograniczona liczba składników i bardzo niewymagający sposób przygotowania. To ciasto bez jajek, mąki, drożdży...
Składa się z jabłek i kaszy jaglanej. Dla dodatkowego smaku i zapachu dodałam jeszcze esencję waniliową. Jeśli jabłka są słodkie - nie ma potrzeby dodawania cukru. Jeśli jednak słodkie nie są - warto dorzucić parę łyżek syropu z agawy lub innych słodzących substancji.
Ciasto z kaszy jaglanej i jabłek zasmakuje wszystkim wielbicielom kaszy, osobom na wymagającej diecie lub (tak jak ja) zmagającym się z chorobami tarczycy. I nie tylko zapewne... Kasza jaglana ma bowiem zbawienny wpływ na nasz metabolizm i doskonale alkalizuje organizm. Oprócz tego podobno działa jak naturalny antybiotyk pomagając w walce z wirusami.
Ciasto z kaszy jaglanej można upiec również z dynią lub cukinią, a więc można je przygotować w wersji wytrawnej. Z dodatkiem ziół z powodzeniem może służyć nam jako zdrowa alternatywa chleba. Taką wersję na pewno wypróbuję i postaram się z Wami podzielić wrażeniami:)
Pozdrawiam,
Asia
Składniki:
1,5 kg jabłek
300 g surowej kaszy jaglanej
opcjonalnie: łyżeczka esencji waniliowej
opcjonalnie: miód/cukier/syrop z agawy - do smaku
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (bez termoobiegu).
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce lub z pomocą robota kuchennego.
Połączyć jabłka z surową (nieugotowaną) kaszą jaglaną i przełożyć do foremki typu keksówka.
Jeśli dysponujemy foremką silikonową - nie ma potrzeby natłuszczania jej.
Jeśli posiadamy inną formę należy ją natłuścić masłem i oprószyć bułką tartą.
Ciasto wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 90 min.
Przed podaniem ostudzić.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2014/02/zdrowe-ciasto-z-kaszy-jaglanej-i-jabek.html