Wykonanie
Słodkości przygotowuję niezbyt często.Raczej w związku z jakąś okazją, rzadziej na co dzień.Dzisiaj jednak chciałabym podzielić się z
Wami przepisem na ciasto, które dosłownie można, a nawet wskazane byłoby piec codziennie.Dlaczego?Ponieważ jest bardzo zdrowe, śmiesznie proste w przygotowaniu, a liczba składników to zaledwie dwa... plus ewentualnie
przyprawy... Brzmi niewiarygodnie, a jednak...:)

Na przepis na to ciasto trafiłam w internecie w "Trochę innej
cukierni".Od razu spodobała mi się ograniczona liczba składników i bardzo niewymagający sposób przygotowania. To ciasto bez
jajek,
mąki,
drożdży...Składa się z
jabłek i
kaszy jaglanej. Dla dodatkowego smaku i zapachu dodałam jeszcze esencję
waniliową. Jeśli
jabłka są słodkie - nie ma potrzeby dodawania
cukru. Jeśli jednak słodkie nie są - warto dorzucić parę łyżek
syropu z agawy lub innych słodzących substancji.

Ciasto z
kaszy jaglanej i
jabłek zasmakuje wszystkim wielbicielom
kaszy, osobom na wymagającej diecie lub (tak jak ja) zmagającym się z chorobami tarczycy. I nie tylko zapewne...
Kasza jaglana ma bowiem zbawienny wpływ na nasz metabolizm i doskonale alkalizuje organizm. Oprócz tego podobno działa jak naturalny antybiotyk pomagając w walce z wirusami.

Ciasto z
kaszy jaglanej można upiec również z
dynią lub
cukinią, a więc można je przygotować w wersji wytrawnej. Z dodatkiem
ziół z powodzeniem może służyć nam jako zdrowa alternatywa
chleba. Taką wersję na pewno wypróbuję i postaram się z
Wami podzielić wrażeniami:)

Pozdrawiam,
AsiaSkładniki:1,5 kg
jabłek300 g surowej
kaszy jaglanejopcjonalnie: łyżeczka esencji waniliowejopcjonalnie: miód/cukier/syrop z agawy - do smakuPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (bez termoobiegu).
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce lub z pomocą robota kuchennego.Połączyć
jabłka z surową (nieugotowaną)
kaszą jaglaną i przełożyć do foremki typu keksówka.Jeśli dysponujemy foremką silikonową - nie ma potrzeby natłuszczania jej.Jeśli posiadamy inną formę należy ją natłuścić
masłem i oprószyć
bułką tartą.Ciasto wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 90 min.Przed podaniem ostudzić.Smacznego!