ßßß

Po raz pierwszy z taką pastą spotkałam się w sklepie ze zdrową żywnością. Kupiłam, ponieważ bardzo intrygował mnie smak oraz skład. Postanowiłam sama zmierzyć się z wykonaniem tej pasty. Znalazłam wiele przepisów w internecie, a na koniec i tak posłużyłam się własnym pomysłem...
Składniki:ok. 250 g łuskanych ziaren słonecznikagorąca woda1 czerwona papryka1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki1/2 łyżeczki mielonej ostrej paprykisok z cytrynyolej słonecznikowy lub oliwa z oliweksól i pieprzopcjonalnie: 1 łyżka koncentratu pomidorowego, ulubione ziołaPrzygotowanie:Ziarna słonecznika zalać gorącą wodą i odstawić na jakiś czas, aby zmiękły.Paprykę pokroić w kostkę i poddusić do miękkości na patelni z dodatkiem 1 łyżki oliwy lub oleju oraz mielonej słodkiej i ostrej papryki. Podczas duszenia można dodać wodę - papryka szybciej zmięknie.Do słonecznika dodać podduszoną paprykę, odrobinę oleju/oliwy i zmiksować na gładką masę.Podczas miksowania można dodawać olej/oliwę, aby uzyskać pożądaną konsystencję.Całość doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz wedle uznania dodatkową ilością mielonej papryki lub ulubionych ziół i koncentratem pomidorowym.Pomidorowy akcent sprawi, że pasta będzie jeszcze lepsza:)Uwagi!Do przyrządzenia pasty najlepiej byłoby wykorzystać świeży słonecznik.Jego ziarna są bardzo delikatne i słodkawe w smaku.Ze względu na porę roku musimy użyć słonecznika ze sklepu, w paczkach.Słonecznik należy najpierw spróbować zanim zrobimy pastę.Jeśli będzie bardzo gorzki - gorzka będzie pasta.Smacznego!Pozdrawiam,Asia