Wykonanie
Pasty kanapkowe to świetne urozmaicenie codziennych śniadań. A jeśli jeszcze do tego są zdrowe... Czego można oczekiwać więcej...:) Jakiś czas temu przygotowałam pastę z
czerwonej soczewicy, dzisiaj wypróbowałam inny przepis - na pastę kanapkową z
ziaren słonecznika z
papryką. Uwielbiam oba te składniki pod każdą postacią, więc podjęłam próbę połączenia ich w smaczny dodatek do porannej kanapki.


Po raz pierwszy z taką pastą spotkałam się w sklepie ze zdrową żywnością. Kupiłam, ponieważ bardzo intrygował mnie smak oraz skład. Postanowiłam sama zmierzyć się z wykonaniem tej pasty. Znalazłam wiele przepisów w internecie, a na koniec i tak posłużyłam się własnym pomysłem...


Składniki:ok. 250 g łuskanych
ziaren słonecznikagorąca
woda1
czerwona papryka1 łyżeczka mielonej
słodkiej papryki1/2 łyżeczki mielonej
ostrej paprykisok z cytrynyolej słonecznikowy lub
oliwa z oliweksól i
pieprzopcjonalnie: 1 łyżka
koncentratu pomidorowego, ulubione
ziołaPrzygotowanie:
Ziarna słonecznika zalać gorącą
wodą i odstawić na jakiś czas, aby zmiękły.
Paprykę pokroić w kostkę i poddusić do miękkości na patelni z dodatkiem 1 łyżki
oliwy lub
oleju oraz mielonej słodkiej i
ostrej papryki. Podczas duszenia można dodać
wodę -
papryka szybciej zmięknie.Do
słonecznika dodać podduszoną
paprykę, odrobinę oleju/oliwy i zmiksować na gładką masę.Podczas miksowania można dodawać olej/oliwę, aby uzyskać pożądaną konsystencję.Całość doprawić
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny oraz wedle uznania dodatkową ilością mielonej
papryki lub ulubionych
ziół i
koncentratem pomidorowym.
Pomidorowy akcent sprawi, że pasta będzie jeszcze lepsza:)Uwagi!Do przyrządzenia pasty najlepiej byłoby wykorzystać świeży
słonecznik.Jego ziarna są bardzo delikatne i słodkawe w smaku.Ze względu na
porę roku musimy użyć
słonecznika ze sklepu, w paczkach.
Słonecznik należy najpierw spróbować zanim zrobimy pastę.Jeśli będzie bardzo gorzki - gorzka będzie pasta.Smacznego!Pozdrawiam,
Asia