Wykonanie
Za oknem już szaro-buro i ponuro. Niestety... Przydałoby się trochę słońca... Ale skoro na pogodę liczyć nie możemy, to przynajmniej w kuchni możemy wyczarować coś optymistycznego:) Ja postanowiłam przygotować deser. Tym razem będzie to kokosowa panna cotta z
mango.

Panna cotta to bardzo prosty deser, który przygotowujemy zazwyczaj ze
śmietanki z
wanilią,
cukrem i
żelatyną. Ja postanowiłam przepis nieco zmodyfikować i zamiast
śmietanki użyłam gęstego
mleka kokosowego.
Dla koloru i dodatkowego smaku dodałam także
mango w
owocowej galaretce.

Panna cotta to nieskomplikowany, ale bardzo efektowny deser. Ze smakiem i
owocowym dodatkiem można kombinować dowolnie. Bardzo lubię ten deser z
malinami,
truskawkami lub
owocowym sosem. Wyjątkowo lubię jednak połączenie
kokosa z
mango...

Pozdrawiam,
Asia ❤
Składniki (na 4 porcje):
1 łyżka
żelatyny w proszku
2 łyżki ciepłej
wodyok. 400 ml
mleka kokosowego lub
śmietanki kokosowej
ok. 80 g
cukru pudru1
owoc mango1
owocowa galaretka (w
żółtym kolorze)
Przygotowanie:
Filiżanki/miseczki wykładamy folią spożywczą.
Owoc mango kroimy w kosteczkę.
Rozpuszczamy
owocową galaretkę (uwaga - dodajemy mniej
wody niż na opakowaniu - ok. 350 ml).
W kokilkach układamy warstwę
mango i zalewamy przestudzoną
owocową galaretką.
Odkładamy do lodówki do stężenia.
W naczyniu mieszamy
żelatynę z
wodą i odstawiamy na ok. 5 min. do namoczenia.
W rondelku podgrzewamy (nie zagotowujemy!)
mleko kokosowe z
cukrem.
Dodajemy
żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny.
Studzimy i wlewamy do kokilek na zastygniętą
galaretkę z
mango.
Deser chłodzimy w lodówce przez ok. 2-3 godziny.
Przed podaniem deser wykładamy na talerzyki i pozbywamy się folii:)
Uwaga!
Na moich zdjęciach warstwa panna cotty jest niewielka. To dlatego, że nie miałam wystarczającej ilości
mleka kokosowego. Z podanego przepisu wyjdzie więcej kremowej warstwy, dlatego najlepiej użyć filiżanek o pojemności ok. 125-150 ml.
Smacznego!❤