ßßß Cookit - przepis na Kokosowa panna cotta z mango

Kokosowa panna cotta z mango

nazwa

Wykonanie

Za oknem już szaro-buro i ponuro. Niestety... Przydałoby się trochę słońca... Ale skoro na pogodę liczyć nie możemy, to przynajmniej w kuchni możemy wyczarować coś optymistycznego:) Ja postanowiłam przygotować deser. Tym razem będzie to kokosowa panna cotta z mango.
Panna cotta to bardzo prosty deser, który przygotowujemy zazwyczaj ze śmietanki z wanilią, cukrem i żelatyną. Ja postanowiłam przepis nieco zmodyfikować i zamiast śmietanki użyłam gęstego mleka kokosowego.
Dla koloru i dodatkowego smaku dodałam także mango w owocowej galaretce.
Panna cotta to nieskomplikowany, ale bardzo efektowny deser. Ze smakiem i owocowym dodatkiem można kombinować dowolnie. Bardzo lubię ten deser z malinami, truskawkami lub owocowym sosem. Wyjątkowo lubię jednak połączenie kokosa z mango...
Pozdrawiam,
Asia
Składniki (na 4 porcje):
1 łyżka żelatyny w proszku
2 łyżki ciepłej wody
ok. 400 ml mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej
ok. 80 g cukru pudru
1 owoc mango
1 owocowa galaretka (w żółtym kolorze)
Przygotowanie:
Filiżanki/miseczki wykładamy folią spożywczą.
Owoc mango kroimy w kosteczkę.
Rozpuszczamy owocową galaretkę (uwaga - dodajemy mniej wody niż na opakowaniu - ok. 350 ml).
W kokilkach układamy warstwę mango i zalewamy przestudzoną owocową galaretką.
Odkładamy do lodówki do stężenia.
W naczyniu mieszamy żelatynę z wodą i odstawiamy na ok. 5 min. do namoczenia.
W rondelku podgrzewamy (nie zagotowujemy!) mleko kokosowe z cukrem.
Dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
Studzimy i wlewamy do kokilek na zastygniętą galaretkę z mango.
Deser chłodzimy w lodówce przez ok. 2-3 godziny.
Przed podaniem deser wykładamy na talerzyki i pozbywamy się folii:)
Uwaga!
Na moich zdjęciach warstwa panna cotty jest niewielka. To dlatego, że nie miałam wystarczającej ilości mleka kokosowego. Z podanego przepisu wyjdzie więcej kremowej warstwy, dlatego najlepiej użyć filiżanek o pojemności ok. 125-150 ml.
Smacznego!❤
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2013/10/kokosowa-panna-cotta-z-mango.html