ßßß Cookit - przepis na Zupa Krem z Dyni ♨

Zupa Krem z Dyni ♨

nazwa

Wykonanie

Dynia to bardzo wdzięczne warzywo. Można z niej wiele wyczarować: od przystawki, zupy, dania głównego po deser... Ja najczęściej przyrządzam z niej zupę-krem, którą osobiście uwielbiam. Za smak, kolor i łatwość przygotowania:)
Zupa - krem z dyni to danie niewątpliwie ekspresowe. Lubię ją serwować w chłodne popołudnie, kiedy wszyscy wracamy po pracy, szkole, przedszkolu. Świetnie sprawdza się również jako element zdrowego lunchbox'a...
Krem z dyni ma wspaniały, zachęcający kolor, słodkawy smak i aksamitną konsystencję. Wszystko to sprawia, że na sezon dyniowy czekam zawsze z niecierpliwością:)
Pozdrawiam,
Asia
P.S. A na koniec mały kolaż ze zdjęciami z wyprawy do miejsca, gdzie można kupić duuużo dyni:)
Składniki (na 4 porcje):
1 (mała) dynia o wadze ok. 1,5 kg
1 marchewka
1 łyżka oliwy z oliwek
ok. 500 ml wywaru warzywnego
szczypta gałki muszkatołowej
sok wyciśnięty z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku
garść uprażonych na suchej patelni pestek dyni
natka pietruszki do dekoracji
opcjonalnie - śmietana do dekoracji
Przygotowanie:
Dynię kroimy na 8 części, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na małe kawałki.
Marchew kroimy na małe kawałki.
Do garnka wlewamy ok. 1 łyżki oliwy z oliwek i dusimy na niej kawałki dyni wraz z marchewką.
Dolewamy wywar warzywny i dusimy warzywa pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby dolewamy przegotowanej, wrzącej wody.
Kiedy warzywa będą miękkie miksujemy całość na krem.
Doprawiamy gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Serwujemy z pestkami dyni, natką pietruszki i ewentualnie łyżką śmietany.
Smacznego! ♥
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2013/09/zupa-krem-z-dyni.html