Wykonanie
Zupa-krem z dyni z
curry to jedna z najprostszych zup, jakie (według mnie) istnieją.Prosta i jednocześnie pełna smaku.A na dodatek zdrowa:)

Przygotowanie takiej zupy zajmuje niewiele czasu.Wystarczy dosłownie kilka składników i zupa gotowa:)A swój wyjątkowy smak zawdzięcza wyjątkowej
przyprawie - czerwonej paście
curry.

Zupa z dyni to idealny początek obiadu lub samodzielne danie - szczególnie jesienią.Polecam,pozdrawiam,
Asia
Składniki:1 mała
dynia (ok. 1,5 kg)2 łyżki
oliwy z oliwekok. 500 ml
wywaru warzywnego1-2 łyżki czerwonej pasty
currysól i
pieprz do smakuopcjonalnie: kilka/kilkanaście łyżek
mleczka kokosowego i sok wyciśnięty z połowy
cytrynyPrzygotowanie:
Dynię pokroić na 8 kawałków, obrać ze skórki, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić na małe kawałki.Do garnka wlać
oliwę z oliwek, dodać
dynię i delikatnie podsmażyć.Dodać
wywar warzywny (tyle, aby przykrył
dynię) oraz pastę
curry i dusić
dynię do miękkości pod przykryciem.Kiedy
dynia będzie miękka zdjąć garnek z palnika i zmiksować.Ewentualnie doprawić do smaku.Do zupy można dodać także
mleczko kokosowe (tuż po zmiksowaniu dyni) i
sok z cytryny.Smacznego!