Wykonanie
Dynia to bardzo wdzięczne warzywo. Można z niej wiele wyczarować: od przystawki, zupy, dania głównego po deser... Ja najczęściej przyrządzam z niej zupę-krem, którą osobiście uwielbiam. Za smak, kolor i łatwość przygotowania:)

Zupa - krem z dyni to danie niewątpliwie ekspresowe. Lubię ją serwować w chłodne popołudnie, kiedy wszyscy wracamy po pracy, szkole, przedszkolu. Świetnie sprawdza się również jako element zdrowego lunchbox'a...

Krem z dyni ma wspaniały, zachęcający kolor, słodkawy smak i aksamitną konsystencję. Wszystko to sprawia, że na sezon
dyniowy czekam zawsze z niecierpliwością:)Pozdrawiam,
Asia ♥P.S. A na koniec mały kolaż ze zdjęciami z wyprawy do miejsca, gdzie można kupić duuużo dyni:)

Składniki (na 4 porcje):1 (mała)
dynia o wadze ok. 1,5 kg1
marchewka1 łyżka
oliwy z oliwekok. 500 ml
wywaru warzywnegoszczypta
gałki muszkatołowejsok wyciśnięty z połowy
cytrynysól i
pieprz do smakugarść uprażonych na suchej patelni pestek dyni
natka pietruszki do dekoracjiopcjonalnie -
śmietana do dekoracjiPrzygotowanie:
Dynię kroimy na 8 części, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na małe kawałki.
Marchew kroimy na małe kawałki.Do garnka wlewamy ok. 1 łyżki
oliwy z oliwek i dusimy na niej kawałki dyni wraz z
marchewką.Dolewamy
wywar warzywny i dusimy warzywa pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby dolewamy przegotowanej, wrzącej
wody.Kiedy warzywa będą miękkie miksujemy całość na krem.Doprawiamy
gałką muszkatołową,
sokiem z cytryny,
solą i
pieprzem.Serwujemy z
pestkami dyni,
natką pietruszki i ewentualnie łyżką
śmietany.Smacznego! ♥