ßßß Cookit - przepis na Moja wersja bruschetty, czyli grzanki z serem, szynką i pomidorami

Moja wersja bruschetty, czyli grzanki z serem, szynką i pomidorami

nazwa

Wykonanie

Moja wersja grzanek opiera się na tradycyjnym przepisie na włoskie bruschetty. Bruschetta - (wym. brusketta) to rodzaj przekąski pochodzącej z Włoch. Jest to grzanka, której podstawą jest pieczywo, posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem. Istnieje wiele wariantów tego dania. Najczęściej podawane jest jednak z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów i bazylii [źródło: Wikipedia].
Podstawą moich grzanek jest puszysta, włoska bagietka, wyjątkowym zaś akcentem - samodzielnie przygotowana oliwa aromatyzowana czosnkiem i bazylią. Oliwę przygotowujemy podobnie jak pesto, tyle, że bez dodatku orzechów i parmezanu. W moździerzu ucieramy ząbek czosnku z solą, bazylią i oliwą z oliwek...
Przygotowaną oliwą smarujemy każdą kromkę pieczywa, dzięki czemu grzanki po upieczeniu będą wspaniale pachnieć i oczywiście smakować. Idealnym dodatkiem do grzanek będzie odrobina parmezanu, szynki i soczyste, czerwone pomidory. Wszystkie te składniki zapieczone razem na niewinnej kromce pieczywa gwarantują znakomity efekt...
Grzanki, czy bruschetty to świetna przystawka lub samodzielne danie. Zbawienie na ponury dzień/wieczór. Zapachy, jakie unoszą się po całym domu podczas pieczenia grzanek od razu poprawiają humor. Do tego lampka czerwonego wina i czuję się jak na wakacjach:) A propos... Jeszcze niedawno marzyłam o wiośnie, teraz myślami jestem już przy słonecznym lecie:) A grzanki, które dzisiaj prezentuję właśnie lato mi przypominają.
Gwarancją udanych grzanek będzie zastosowanie na prawdę dobrych jakościowo składników. Oczywiście zdarzało mi się przyrządzać je z tego, co akurat było w lodówce - kawałek zwykłego, żółtego sera, szynki i nieciekawe już pomidory plus zwykły, podsuszony chleb... (każdemu czasem zdarza się zapomnieć o zakupach:)) I też były pyszne! Jednak starannie wybrane składniki to obietnica na prawdę pysznego smaku.
Zachęcam i pozdrawiam,
Asia
Składniki:
kromki bagietki lub innego pieczywa
oliwa, listki bazylii, ząbek (lub 2) czosnku i sól na aromatyzowaną oliwę
świeże pomidory pokrojone w ćwiartki
plasterki szynki
starty parmezan
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
W moździerzu przygotowujemy aromatyzowaną oliwę: czosnek ucieramy z solą, dodajemy bazylię i oliwę z oliwek. Ucieramy do momentu uzyskania zielonej oliwy z oliwek.
Kromki pieczywa smarujemy aromatyzowaną oliwą. Układamy na nich kolejno: odrobinę parmezanu lub innego sera, plasterki szynki, kawałki pomidorów oraz znów odrobinę parmezanu/sera.
Pieczemy ok. 15 minut lub do roztopienia się górnej warstwy sera i chrupiącego brzegu pieczywa.
Dekorujemy listkami bazylii i serwujemy/zjadamy od razu:)
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2013/04/moja-wersja-bruschetty-czyli-grzanki-z.html