Wykonanie

Zapiekanki to jest to co tygryski kochają najbardziej, a tym bardziej, jeżeli są przy tym bezglutenowe. Zapraszam do przyrządzenia najprostszej i najpyszniejszej zapiekanki na świecie, a mój "myk" na
pieczarki pozwala zaczarować je w
grzyby leśne, dzięki temu taką zapiekankę swobodnie mogą jeść dzieci.Z podanych proporcji powstaje obiad dla 3-osobowej rodziny.Składniki:2
torebki ryżu po 100 gok. 300 g
pieczarek1
cebula1 puszka
kukurydzygarść mrożonego
groszkuser grana padanooliwa z wytłoczyn do smażenia
sól,
pieprz i dużo
oreganoWykonanie:

1. Gotujemy
ryż, a w międzyczasie smażymy na
oliwie pokrojoną w pół-talarki
cebulę.

2. Następnie dodajemy
pieczarki, które najpierw obieramy, myjemy i siekamy. Solimy i
pieprzymy i sypiemy mnóstwo
oregano. To jest ten "myk", który zamienia
pieczarki w
grzyby leśne :-)

3. Następnie w naczyniu żaroodpornym mieszamy ugotowany
ryż z usmażonymi
pieczarkami i
cebulą. Dodajemy
kukurydzę i
groszek i trzemy
ser grana padano. Część
sera mieszamy ze składnikami a część trzemy na wierzch. Jeżeli
pieczarki zostąły odpowiednio doprawione to na tym etapie nie trzeba już niczym przyprawiać. Nastawiamy piekarnik i nagrzewamy go do 180 stopni. Wstawiamy zapiekankę pod przykryciem do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia okrywamy zapiekankę i dopiekamy bez przykrycia.

4. Podajemy posypane
startym serem grana padano i przyozdobione listkami
bazylii.Smacznego :-)


