Wykonanie

Przedstawiam przepis na przepyszną
sałatkę, oczywiście bezglutenową. Wygląd nie jest ani zbyt atrakcyjny, ani zachęcający a nawet odrzucający, ale nie
dajcie się zwieźć pozorom, w tym przypadku całe sedno tkwi w smaku.Wcześniej tę
sałatkę znałam w wersji makaronowej, jednakże zamiana
makaronu na jaglankę w niczym nie uchybiła wartości sałatki, a nawet tę wartość poprawiła w postaci braku glutenu w tej potrawie. Zapraszam.Składniki:1/2 szklanki
kaszy jaglanejspora garść
słonecznika1 łyżka
masła1 puszka
kukurydzy1 puszka
ananasówkilka łyżek
majonezusól,
pieprz, ewentualnie szczypta
cukru,
kurkumaWykonanie:

1.
Słonecznik prażymy na suchej patelni, możemy dodać łyżkę
masła.Powinien lekko zbrązowieć.

2.
Kaszę jaglaną, wcześniej opłukaną na sitku pod zimną a następnie gorącą
wodą, wrzucamy na wrzątek (1 szklanka) z odrobiną
soli i
kurkumy i gotujemy na wolnym ogniu do wchłonięcia płynu. Gdy będzie wyglądać jak na zdjęciu obok, to będzie oznaczać, że już się ugotowała.

3.
Słonecznik i
kaszę musimy przestudzić. Gdy wystygną w misce łączymy wszystkie składniki.

4. Dodajemy kilka łyżek
majonezu,
przyprawy i mieszamy.
Majonezu trzeba dać na wyczucie, tak by
sałatka nie była zbyt sucha, ale też by nie przesadzić z ilością
majonezu.

5. Gdy wszystkie składniki są wymieszane, chowamy
sałatkę do lodówki. Najlepiej smakuje schłodzona.
