ßßß
Przedstawiam przepis na przepyszną sałatkę, oczywiście bezglutenową. Wygląd nie jest ani zbyt atrakcyjny, ani zachęcający a nawet odrzucający, ale nie dajcie się zwieźć pozorom, w tym przypadku całe sedno tkwi w smaku.Wcześniej tę sałatkę znałam w wersji makaronowej, jednakże zamiana makaronu na jaglankę w niczym nie uchybiła wartości sałatki, a nawet tę wartość poprawiła w postaci braku glutenu w tej potrawie. Zapraszam.Składniki:1/2 szklanki kaszy jaglanejspora garść słonecznika1 łyżka masła1 puszka kukurydzy1 puszka ananasówkilka łyżek majonezusól, pieprz, ewentualnie szczypta cukru, kurkumaWykonanie:
1. Słonecznik prażymy na suchej patelni, możemy dodać łyżkę masła.Powinien lekko zbrązowieć.
2. Kaszę jaglaną, wcześniej opłukaną na sitku pod zimną a następnie gorącą wodą, wrzucamy na wrzątek (1 szklanka) z odrobiną soli i kurkumy i gotujemy na wolnym ogniu do wchłonięcia płynu. Gdy będzie wyglądać jak na zdjęciu obok, to będzie oznaczać, że już się ugotowała.
3. Słonecznik i kaszę musimy przestudzić. Gdy wystygną w misce łączymy wszystkie składniki.
4. Dodajemy kilka łyżek majonezu, przyprawy i mieszamy. Majonezu trzeba dać na wyczucie, tak by sałatka nie była zbyt sucha, ale też by nie przesadzić z ilością majonezu.
5. Gdy wszystkie składniki są wymieszane, chowamy sałatkę do lodówki. Najlepiej smakuje schłodzona.