ßßß
Przedstawiam przepis na znane ciasto - babkę marmurkową, ale oczywiście w wersji bezglutenowej. Wcześniej, będąc na diecie glutenowej i chorując, wypiekałam to ciasto z mąki krupczatki. Zastanawiałam się czym zastąpić taką "piaskową", sypką mąkę i wpadłam na pomysł, że mąka z ziaren amarantusa świetnie się spisze w tej roli i nie pomyliłam się. Ciasto jest mięciutkie, delikatne i zwarte, a co najważniejsze - naprawdę bardzo smaczne. Zapraszam :-)Składniki:1 szklanka cukru (ok. 200 g)70 g mąki z ziaren amarantusa30 g mąki ryżowej50 g skrobi ziemniaczanej50 g mąki kukurydzianej200 g miękkiego masła6 jajek (żółtka i białka osobno)laska wanilii, cukier z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowypół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia2 łyżeczki ciemnego kakaocukier puder do posypaniaWykonanie:1. Wsypujemy do miski szklankę cukru i wbijamy dwa żółtka (białka odlewamy do drugiej miski, będziemy je miksować na pianę, później) i miksujemy na średniej prędkości. Następnie wbijamy kolejne dwa żółtka i kolejne dwa cały czas miksując.