Wykonanie
Dania i ciasta na każdy dzień!Social IconsStronyOstatnio dodaneLista zaprzyjaźnionych blogówAktualnościNajczęściej używane w kuchni miary1 szklanka
mąki - 150 g1 szklanka
cukru - 220 g1 szklanka
mleka - 1/4 l1 łyżka
oleju - 14 g1 łyżka
śmietany - 15 g1 łyżeczka
soli - 6 g1 łyżeczka
proszku do pieczenia - 5 g1 łyżka
mąki - 16 g1 łyżka
bułki tartej - 9 gŁączna liczba wyświetleńTechnologia Blogger .piątek, 17 lipca 2015½ kg
mąki8 dkg
drożdży15 dkg
cukru5
żółtek1 szkl
mleka10 dkg
margarynybakalieDrożdże zasypać łyżką
cukru i 2 łyżkami letniego
mleka, postawić do wyrośnięcia, pozostałe
mleko podgrzać i rozpuścić w nim tłuszcz i
cukier, ostudzić, wlać do przesianej
mąki dodać wyrośnięte
drożdże, ucierać energicznie kulą i dodawać kolejno
żółtka. Ucierać tak długo aż powstaną pęcherzyki powietrza, dodać
bakalie wymieszać i wlać do wysmarowanej tłuszczem foremki, piec w 200 stopniach ok 35-40 min, jak będzie z góry złota a w środku surowa , to przykryć papierem do pieczenia i dopiec ciasto.