ßßß Cookit - przepis na Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

Wykonanie

Dania i ciasta na każdy dzień!
Social Icons
Strony
Ostatnio dodane
Lista zaprzyjaźnionych blogów
Aktualności
Najczęściej używane w kuchni miary
1 szklanka mąki - 150 g
1 szklanka cukru - 220 g
1 szklanka mleka - 1/4 l
1 łyżka oleju - 14 g
1 łyżka śmietany - 15 g
1 łyżeczka soli - 6 g
1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 g
1 łyżka mąki - 16 g
1 łyżka bułki tartej - 9 g
Łączna liczba wyświetleń
Technologia Blogger .
piątek, 17 lipca 2015
½ kg mąki
8 dkg drożdży
15 dkg cukru
5 żółtek
1 szkl mleka
10 dkg margaryny
bakalie
Drożdże zasypać łyżką cukru i 2 łyżkami letniego mleka, postawić do wyrośnięcia, pozostałe mleko podgrzać i rozpuścić w nim tłuszcz i cukier, ostudzić, wlać do przesianej mąki dodać wyrośnięte drożdże, ucierać energicznie kulą i dodawać kolejno żółtka. Ucierać tak długo aż powstaną pęcherzyki powietrza, dodać bakalie wymieszać i wlać do wysmarowanej tłuszczem foremki, piec w 200 stopniach ok 35-40 min, jak będzie z góry złota a w środku surowa , to przykryć papierem do pieczenia i dopiec ciasto.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2015/07/babka-drozdzowa.html