ßßß Cookit - przepis na Drożdzówka Uli

Drożdzówka Uli

Wykonanie

Dania i ciasta na każdy dzień!
Social Icons
Strony
Ostatnio dodane
Lista zaprzyjaźnionych blogów
Aktualności
Najczęściej używane w kuchni miary
1 szklanka mąki - 150 g
1 szklanka cukru - 220 g
1 szklanka mleka - 1/4 l
1 łyżka oleju - 14 g
1 łyżka śmietany - 15 g
1 łyżeczka soli - 6 g
1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 g
1 łyżka mąki - 16 g
1 łyżka bułki tartej - 9 g
Łączna liczba wyświetleń
Technologia Blogger .
czwartek, 18 czerwca 2015
6 całych jaj
1 kostka margaryny
1 łyżka smalcu
1 kg mąki
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1/2 l mleka
10 dkg drożdży
Podgrzać mleko, rozpuścić w nim margarynę i cukier ostudzić. W małej miseczce rozkrusz drożdże dodaj 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mleka, zostaw do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do dużej miski, wlać zimne mleko i wyrośnięte drożdże, energicznie mieszać kulą do ucierania ciasta, aż powstaną bomble powietrza. Zostaw ciasto w misce posyp mąką , przykryj ściereczką i pozostaw na ok 2 godz. do wyrośnięcia. Wyłóż na 2 blachy {30x40cm} poukładaj sezonowe owoce posyp kruszonką, po upieczeniu polukruj.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2015/06/drozdzowka-uli.html