Wykonanie
Dania i ciasta na każdy dzień!Social IconsStronyOstatnio dodaneLista zaprzyjaźnionych blogówAktualnościNajczęściej używane w kuchni miary1 szklanka
mąki - 150 g1 szklanka
cukru - 220 g1 szklanka
mleka - 1/4 l1 łyżka
oleju - 14 g1 łyżka
śmietany - 15 g1 łyżeczka
soli - 6 g1 łyżeczka
proszku do pieczenia - 5 g1 łyżka
mąki - 16 g1 łyżka
bułki tartej - 9 gŁączna liczba wyświetleńTechnologia Blogger .czwartek, 18 czerwca 20156 całych jaj1 kostka
margaryny1 łyżka
smalcu1 kg
mąki1 szklanka
cukru1
cukier waniliowy1/2 l
mleka10 dkg
drożdżyPodgrzać
mleko, rozpuścić w nim
margarynę i
cukier ostudzić. W małej miseczce rozkrusz
drożdże dodaj 1 łyżkę
cukru, 2 łyżki
mleka, zostaw do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do dużej miski, wlać zimne
mleko i wyrośnięte
drożdże, energicznie mieszać kulą do ucierania ciasta, aż powstaną bomble powietrza. Zostaw ciasto w misce posyp
mąką , przykryj ściereczką i pozostaw na ok 2 godz. do wyrośnięcia. Wyłóż na 2 blachy {30x40cm} poukładaj sezonowe
owoce posyp kruszonką, po upieczeniu polukruj.